Både tranor och besökare flockas vid Pulken

17 May 2015
Vårens transäsong bjöd på rekord både vad gäller tranor och besökare. Aldrig förr har så många tranor skådats av så många människor vid Pulken. Den 28 mars räknades imponerande 8 600 tranor på platsen.

En tidig flyttstart från övervintringsområdena i sydvästra Europa och bra flyttväder medförde att det redan den 8 mars fanns 450 övernattade tranor vid Pulken.

Sedan kom allt fler inflygande, samtidigt som det var fler som stannade än som gav sig vidare norrut. Kyligt väder och nordliga vindar bidrog säkert.

Den 18 mars fanns 1 500 tranor på plats och dagen efter startade den transkadeförebyggande matningen på fältet intill Pulken. Flera lantbrukare hade då börjat så och det var viktigt att undvika skador.

Den 28 mars slogs det rekord i antal tranor vid Pulken. Inte mindre än 8600 tranor samlades och den tidigare toppsiffran 7200 från 2011 passerades.

Den långa matningsperioden och de många rastande tranorna innebar att rekordmängden 45 ton korn serverades på matningsfältet vid fågeltornet.

Tranorna lockar allt fler naturintresserade till Pulken. Naturums naturvägledare och fågelklubbens guider var på plats med kikare och information. Besöksräknaren visar att 15 000 besökare har njutit av årets trandans – ännu ett rekord.

Tranintresserade besökare har också varit inne på Vattenrikets hemsida och hämtat information. Besöksplatssidan som handlar om Pulken har haft 4096 mot 3800 besök i fjol.

Nästan dubbelt så många, 4 200 personer, som i fjol var inne på tranobssidan på Vattenrikets hemsida och webbkamerasidan hade 21 000 besök.

Back To Top
Translate »