Sandra Magnussons broderi är en hyllning till skogen. En påminnelse om lyckan i att andas…
Unik våtmark ska minska läckaget av järn och aluminium till Helge å
På Kristianstadsslätten och många andra områden i landet har mark torrlagts för odling. Vatten pumpas upp och leds bort i diken. Detta vatten innehåller stora mängder järn och aluminium, vilket är negativt för växter och djur. Nu grävs landets första våtmark som ska fånga upp dessa ämnen innan vattnet når Helge å.
Området kring Kristianstad har varit ett grunt näringsrikt hav efter senaste istiden. Svavel, organiskt material och metaller som järn och aluminium har bildat sulfidjord.
-Vid dikning sänks vattnet och syre kommer ner i jorden. Marken blir sur och metaller fälls ut och följer med vattnet, förklarar Per Torstensson, limnolog på Biosfärkontoret.
Höga halter av järn och aluminium kan vara skadliga för hela ekosystemet.
-Både aluminium och vissa former av järn är direkt giftiga för vattenlevande organismer. Andra former av järn kan sätta sig i gälarna på fiskar. Även vegetationen påverkas genom att fosfor blir otillgängligt för växter. Järn kan också fällas ut på marken och göra så att gräs och blad täcks av ett ”rostlager”, säger Per Torstensson.
Metallerna ska stanna i våtmarken
Genom att skapa en våtmark som fångar upp järn och aluminium skyddar vi Helge å och stärker det lokala ekosystemet. Nu är grävmaskinerna igång med att gräva en två hektar stor pilotvåtmark i Fredriksdalsviken på Råbelövs gods marker.
-Vi gräver en anläggning helt anpassad för rening av järn och aluminium. Vattnet syresätts innan det kommer in till våtmarkens olika delar med djuphålor och grunda vegetationsrika delar. Järnet och aluminiumet ska fastna på vegetationen och fällas till botten i de djupa delarna, säger Per.
Problemet med utflöde av järn från invallningar är sedan tidigare uppmärksammat i Danmark. Här har man erfarenheter av praktiska åtgärder för att minska läckaget. Den nya våtmarken i Fredriksdalsviken är resultatet av ett studiebesök i Danmark.
-I Danmark har mängder med våtmarker skapats och visat goda resultat för att minska mängden järn i vattnet. Anläggningen här är i stora delar lik anläggningarna som vi såg och som har varit i drift i decennier, säger Per.
Våtmarksprojektet leds av Biosfärkontoret och är ett samarbete med Ålakademin, Råbelöf AB, Länsstyrelsen i Skåne, Högskolan i Kristianstad och Hushållningssällskapet med medel från bland andra Region Skåne, Absolut Company och KLF.