Tranorna samlas vid Pulken

Luften ljuder av trumpetande tranor. Med utfällda ben singlar de ner på fältet vid Pulken. Här kan de äta och vila ut. Under den senaste veckan har allt fler fåglar landat. Matningen är i gång och den utökade parkeringen öppen.


Tranornas ankomst är ett efterlängtat vårtecken och de senaste åren har de mäktiga fåglarna rastat i allt större antal i Vattenriket. Upp till 7000 tranor har räknats samtidigt vid besöksplats Pulken. Här kan du se dem äta på matningsfältet vid fågeltornet och övernatta i våtmarken.

I år finns det plats för 120 bilar att parkera vid Pulken. Härnestads byalag kommer att hjälpa till som parkeringsvärdar. På långfredagen blir det korvgrillning och teckningsprojektet ”Vad har du i kikaren”. 

De senaste åren utfodras tranorna med korn på ett fält vid Pulken. På så vis hålls de borta från den begärliga vårsådden på kringliggande åkrar. En bonus är att tranorna då också finns till allmän beskådan på nära håll vid Utemuseum Pulken.

Vattenrikets trangrupp har under flera års tid arbetat för att minimera konflikten mellan jordbruket och de tranor som brukar stanna till under vårflyttningen. Viltskadeförebyggande medel har erhållits från Naturvårdsverket och Lagerhusföreningen sponsrar med tranfoder.

På söndag den 25 mars firar vi trandagen i Vattenriket. Dagen börjar med tranprat för små öron kl 12.00 och 14.00. En timme senare kl 15.00 berättar naturfotograf Patrik Olofsson om tranorna i Vattenriket.

Avsluta dagen med en tur till Pulken, tranornas eget B&B. Här kan du njuta av de fantastiska fåglarna medan de rastar på vägen mot häckningsplatserna norröver. Från kl. 15.00 och till skymning finns Fågelklubben och Naturskyddsföreningen på plats och delar med sig av upplevelsen att få se fåglarna i tubkikarna!

Söndag 25 mars och den 1 april kör Janne Olsson Transafari. Direkt efter Patrik Olofssons föredrag kl 16.15 går stora safaribåten mot Pulken.

Text: Åsa Pearce
Foto: Sven-Erik Magnusson

Back To Top
Translate »