Tranorna har kommit till Pulken – nu är det vår!

Luften ljuder av trumpetande tranor. Med utfällda ben singlar de ner på Pulken. Matningen är igång och på måndag 25 mars kl 17 till skymning firar vi trandagen med tranvärdar på plats och fika i utemuseet. Välkomna!

Tranornas ankomst är ett efterlängtat vårtecken. Vattenrikets besöksplats Pulken är ett fint ställe att njuta av dem. På senare år har allt fler tranor hittat hit. Rekordet är 10 400 tranor den 26 mars 2019. Omkring 15 000 personer besöker Utemuseum Pulken varje vår för att uppleva skådespelet!

När tranorna flyttar från södra Europa för att häcka i norra Skandinavien är det lagom att rasta i Vattenriket. Tranorna letar rastplats efter tillgång på mat och grunda våtmarker, som skydd från räven.

Matar för att undvika skador
I Vattenriket matar Länsstyrelsen och Kristianstads Lagerhusförening tranorna vid Pulken. För att undvika att tranorna gör skada på böndernas nysådda åkrar. Arbetet med tranorna är ett exempel på hur vi samarbetar i Biosfärområde Kristianstads Vattenrike med lösningar som är bra för både natur och människa.

Tranorna lockar besökare från när och fjärran. I fågeltornet intill matningsfältet kan vi njuta av tranornas dans och trumpetande. På måndag 25 mars kl 17.00 till skymningen firar vi trandagen med tranvärdar, fika och skådning vid Pulken.

Under perioden 25 mars – 7 april är naturums naturvägledare på plats kl 11-14. Sedan tar ideella tranvärdar över fram till skymningen. Det är ett samarbete med Vattenrikets vänner, Naturskyddsföreningen och Nordöstra Skånes fågelklubb. Den lokala idrottsföreningen Yngsjö If grillar korv vid tornet.

Se också tranorna dansa, äta och putsa sina fjädrar via trankameran här.
Läs mer om tranorna vid Pulken här.
Film: Mattias Roos
Text:
Åsa Pearce

Back To Top
Translate »