Sista turen med Flodbåten

Flodbåten har gått i hamn. Efter två decennier som skeppare slutar Lennart Björk för gott. Dagny Carlsson, 101 år, prickade in den sista turen.

Dagny Carlsson är född och uppvuxen i Kristianstad. Hon minns hur hon lärde sig simma i Helge å när förra seklet var ungt.
-På den tiden fanns det ett kallbadhus vid Långebro. Där tillbringade jag eftermiddagarna och simmade och plaskade av hjärtans lust.

Dagny berättar hur hon i sin ungdom promenerade längs Hammarsjön till Ekenabben för att dansa på stans danspaviljong som låg där.

Numera bor hon i Solna utanför Stockholm. En tur med Flodbåten har länge funnits på hennes önskelista över saker hon vill uppleva.
-Jag såg filmen om Vattenriket och ville följa med på en tur på ån. När jag var nere för två år sedan var turen inställd.

Dagnys tur filmas av ett team från Sveriges television. Hennes liv ska bli en dokumentär: Dagar med Dagny.
-Hon är en fantastisk människa. I sin blogg skriver hon om dagens samhälle sett ur en 100-årings ögon, säger Åsa Blanck, producent på SVT.

Skeppare Lennart Björk visar Dagny till rätta på båten.
-Jag har reserverat en plats och lovat köra en extra tur när hon tagit sig hela vägen hit, säger han.

Lennart tycker det ska bli skönt att gå iland för gott.
-Det blir en lättnad, jag har kört i alldeles för många år, 20 år hade det blivit i maj. Nu är båten såld till ett företag i Stockholm.

Text och foto: Åsa Pearce

Back To Top
Translate »