Pilgrimsfalkarna blev förgiftade

I somras hittades fyra av Vattenrikets pilgrimsfalkar döda. Polisen startade en utredning. Obduktionen tydde på att falkarna blivit förgiftade. Nya analysresultat från USA bekräftar att falkarna dog av ett giftigt ämne.


Caroline Bröjer på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, gjorde en första obduktion och skickade sedan prover från pilgrimsfalkarna till USA för en laboratorieanalys. Nu har den slutrapporten kommit.
-Resultatet bekräftar att falkarna blivit förgiftade, säger Caroline Bröjer.

Sent i går eftermiddag skickades slutrapporten vidare till polisen i Kristianstad där fallet utreds. Bo Dahlstedt, som handlägger ärendet, berättar att utredningen fortsätter.

-Förundersökningen har tagits över av kammaråklagare Lars Magnusson under brottsrubriceringen grovt jaktbrott, säger Bo Dahlstedt.

Vilket kemiskt ämne som bragt fåglarna om livet vill Bo Dahlstedt inte berätta med tanke på den pågående utredningen.
-Vi måste vara sparsamma med information som kan skada utredningen.

Hans Cronert, naturvårdssamordnare i Vattenriket, som varit med och sett till att falkarna i våras fick en ny bolåda på vattentornet, hoppas få svar på hur det hela gått till.
-Det är verkligen angeläget att man gör allt för att klarlägga hur falkarna dött. Detta är det första kända fallet med akut döda pilgrimsfalkar i Sverige och man vill till varje pris undvika att det händer igen, säger han.
Text: Åsa Pearce
Foto: Hans Cronert

Back To Top
Translate »