Nytt utemuseum invigt vid besöksplats Äspet

I går var det den 8 juni, Världshavens dag. Då invigde vi nya Utemuseum Äspet med tal, fika, fågelbingo och håvning. Utställningen berättar om livet under ytan, sjunka skepp och skatter, Åhus badliv och mycket mer!

Vatten spelar en stor roll i Vattenriket från källorna på Linderödsåsen genom bäckar och Helge å ut i Hanöbukten. Carina Wettermark hälsade välkommen till invigningen och lyfte fram hur viktigt ett friskt hav är.

­- Därför gräver vi våtmarker för att rena vattnet från kväve och fosfor innan det når havet. Provfisken ger oss ny kunskap om arter och samband i havets ekosystem, sa Carina Wettemark.

Vattenriket samarbetar med forskare, myndigheter, föreningar, skolklasser och allmänheten för att vi lokalt ska uppnå FN:s hållbarhetsmål.

-Utställningarna runt om i Vattenriket är ett viktigt sätt för att sprida kunskap om naturen och vattnet runt omkring oss, säger Carina Wettermark, chef för biosfärenheten på Kristianstads kommun.

I Vattenrikets varierade landskap finns 21 besöksplatser plus naturum. Några är framlyfta med mer utvecklad information, så kallade utemuseer. I går invigdes det sjätte – Utemuseum Äspet.

Carina Wettemark invigde utställningen tillsammans med Thomas Johansson, chef för havsplanering och maritima frågor på Havs- och vattenmyndigheten, och Bengt Olsson, förvaltningschef på C4 Teknik, kommunens tekniska förvaltning som har anlagt utemuseet.

Utställningen har formen av ett skepp, där relingen är bänk och seglen informationsskyltar. Skärmarna berättar om livet under ytan, badlivet genom tiderna, sjunkna skepp och skatter  och Östersjöns utmaningar.

-C4 förvaltar och sköter mycket av den värdefulla natur som gör Vattenriket och kommunen så attraktiv och intressant. Äspet-reservatet vid Hanöbuktens strand som vi står i nu är ett bra exempel, sa Bengt Olsson, förvaltningschef på C4 Teknik.

Efter talen blev det dags för fika och titt på utställningen. Sedan var det många som passade på att bekanta sig med området med fågelbingo teller titta vad skolklass håvade vid Snickarhakens stenar och tång.

Blir du nyfiken på att njuta mer av Äspet? Kom tillbaka på naturums aktiviteter. I sommar kan du följa med naturvägledarna ut och upptäcka naturens lugnande inverkan med alla sinnen och fascineras över stort och smått i naturen. Utforska livet i tångruskorna med vattenkikare, snorkel och cyklop. Eller följ med Nordöstra Skånes fågelklubb på vadarspaning.

Text: Åsa Pearce
Foto: Karin Magntorn

Back To Top
Translate »