Ny bok av Patrik Olofsson om Vattenriket

På lördag släpps Patrik Olofssons nya bok ”Vingar över Vattenriket”. En lättsam naturfotografisk dagbok från exkursioner i Vattenriket.

Patrik OlofssonDet har gått lite drygt tio år sedan Patriks förra bok om Vattenriket kom ut. Ämnet är detsamma, men upplägget lite annorlunda.

-Den förra boken var mer faktabaserad. Den här gången har jag velat lyfta fram ögonblick och upplevelser från exkursioner i området med tyngdpunkt på fåglar, mitt största intresse, säger Patrik Olofsson.

Läsaren tas med på en resa genom ett år i Vattenriket. Varje månad har ett eget kapitel. Februari har rubriken ”Utterfrossa”, mars heter ”Där tranor dansar” och december ”Gåsatider”.

UtterSom naturfotograf och filmare får Patrik uppleva många olika områden. Han bor sedan några år på västkusten, men Vattenriket fortsätter han att återvända till.

–Vattenriket är det område jag känner mest för av alla platser. Här växte jag upp och jag har följt området som fotograf i 30-35 år. Detta plus den stora variationen av naturtyper gör att jag ständigt upptäcker nya saker.

Kärleken till Vattenriket genomsyrar boken.
-Jag vill både visa upp spännande möten i välkända områden, som kniporna vid naturum, och skildra upplevelser som få har möjlighet att vara med om, men som finns runt omkring oss.

Om du skulle välja ut en favoritplats i Vattenriket, vad väljer du då?
– Hercules är fint med mycket liv och rörelse. Där finns alltid något att lyssna på och titta på, både välkända fåglar som skäggdopping och rördrom, men även mer ovanliga som svarttärna och pungmes.

Under sina fotoexkursioner får Patrik många oväntade upplevelser.
-Det oplanerade är det bästa. En rolig episod var när jag satt i ett gömsle och skulle fotografera hornugglor. Då dök plötsligt en gök upp och landade framför mig med en hårig larv som den slukade.

Episoden finns så klart beskriven i Patriks  nya bok Vingar över Vattenriket:
”Göken ropar i en gassig glänta. Den välbekanta stämman blir allt mer upphetsad och snart kommer ytterligare en gök in på scenen. En av dem landar framför mig. Den spanar en kort stund och flyger därefter ner på marken och kommer upp med en stor hårig fjärilslarv i näbben. Göken daskar larven några gånger i stubben innan den med en lätt knyck kastar upp bytet i luften och slukar det.”

Boksläpp: Patriks Olofssons nya bok Vingar över Vattenriket släpps på naturum Vattenriket lördag den 17/7 kl 14.00.
Vingar över Vattenriket har även översatts till engelska och tyska.

VINGAR ÖVER VATTENRIKET
Lördag 17 juni kl 14

Följ med naturfotograf Patrik Olofsson till Vattenrikets strandängar, djupa skogar och vindlande vattendrag. Patrik visar fantastiska bilder och låter oss se höjdpunkter från alla årstider. Efter föredraget signerar och säljer Patrik sin rykande färska bok ”Vingar över Vattenriket.

Back To Top
Translate »