Naturens nyttor i fokus på årets biosfärläger

I Vattenriket är vi rika! Inte bara på vatten, utan på alla de nyttor som naturen ger oss helt gratis. Naturens små under som kallas för ekosystemtjänster.  Naturens nyttor var temat för årets biosfärläger.

Lägret inleddes med en tur till gamla badplatsen i Gärds Köpinge. Här vid Vramsåns strand firade vi med tårta, målade akvarell, fiskade och undersökte livet i vattnet. Hela veckan fick barnen uppleva och utforska naturens nyttor på nära håll.

I Vattenriket myllrar det av olika sorters djur och växter. Under lägret upptäckte deltagarna Vattenrikets alla småkryp, fiskar, fåglar och växter. Det blev möten med intressanta människor som använder Vattenriket på olika sätt i sin vardag.

Lägerdeltagarna fick ringmärka fåglar, undersöka livet i havet, föda upp gråsuggor och andra kryp, besöka biexperter, möta en strandängsbonde, böda nät hos en fiskare och mycket mer!

På lägrets sista dag blev det tillfälle att prova på medeltidsliv vid Lillöborgen. Föräldrar och kompisar bjöds in till medeltidsmingel. Och då blev lägerdeltagarna utnämnda till minibiosfärambassadörer!

Dagbok från lägret:

Måndag: Idag startade årets biosfärläger! Tjugo glada barn i åldern 10-13 år ska under veckan uppleva Vattenriket, lära sig om naturen och framför allt ha skoj tillsammans på olika platser i Vattenriket. I morse bar det av till badplatsen i Gärds Köpinge och Vramsån.
Här fick barnen undersöka växter och djur och konstnären Katarina Engsrö visade hur vi kan avbilda det vi ser med färg och penslar. Anders Tell invigde lägret vid lunchtid alla barn fick varsin röd biosfärlägertröja. Sedan firades det med strandängshamburgare och kladdkaka med grädde och jordgubbar. Och det var många barn som hade riktigt skoj i det ”lagom” varma vattnet.

Tisdag: Spännande ringmärkning vid naturum med Andreas Magnusson och en härlig eftermiddag vid Äspet med marinbiolog Lena Svensson. En helt vanlig tisdag på Biosfärlägret.

Onsdag: Alla vi på biosfärlägret har haft en fullspäckad dag! Vi besökte lantbrukaren Brita Åkesson och hennes familj i Horna. Vi pratade odling och var det vi äter kommer ifrån, kor och kvigor som råmade ikapp, klappade hästar- livet på landet helt enkelt!
Efter lunch besökte vi Bidrottningklubben på Näsby fält, barnen var fulla av frågor, fick smaka nyslungad honung och titta in i en bikupa. Vilken dag!

Torsdag: På Biosfärlägrets näst sista dag besökte vi Hånsa och Maria vid Tvillingaboden i Yngsjö. Det blåste friska vindar och havet var i uppror. Men vad gjorde det, vi hade en jättehärlig dag ändå!
Vi lekte ål i ålahomman, provade att böda nät, gjorde knopar, lekte, byggde fantastiska sandskulpturer och inte minst fick vi vara med om ett välsmakande alternativt miniålagille med musik- och sånginslag. Tack Hånsa och Maria för en spännande och lyckad dag!

Fredag: En härligt blöt dag på Lillö med medeltida inslag fick avsluta årets Biosfärläger.
Trots ihållande regn vara alla på gott humör och fixade tjusiga smycken i luffarslöjd, njöt av god mat, poserade i medeltidskläder, poppade popcorn över öppen eld, upptäckte borgens alla hemliga skrymslen och vrår, berättade rysliga spökhistorier för varandra och sist men inte minst blev utnämnda till miniambassadörer för Vattenriket.

Nöjda röster från föräldrarna:
Grabben är helt slut varenda dag när han kommer hem. Så kul att se och höra vad de varit med om. Vilket upplägg på lägret! Stort Tack, Jossan, Sam och Hanan.”

”Vilka fantastiska upplevelser våra barn får vara med om, stort TACK för ett otroligt fint arrangerat läger!”

Back To Top
Translate »