Naturum Vattenriket får fint beröm i utvärdering

Vart femte år utvärderas landets naturum av Naturvårdsverket. I år var det naturum Vattenrikets tur. Betyget blev gott! Kraven på bemanning, utställning och verksamhet uppfylls med råge.

Naturum får tummen upp både när det gäller Naturvårdsverkets formella krav och utlåtanden från Centrum för naturvägledning och Naturhistoriska riksmuseet.
– Det är bra att Naturvårdsverket ställer höga krav på kvaliteten på Sveriges naturum och jätteroligt att de tycker att naturum Vattenriket håller hög kvalitet. Såklart är vi både glada och stolta över de fina omdömena, säger Karin Magntorn, naturumföreståndare.

Naturvårdsverket lyfter fram naturum Vattenrikets tematiska arbete. ”Det ger en tydlig röd tråd som kan kommuniceras både utåt och inåt, och leder till att verksamheten känns aktuell och relevant. Det ger också personalen möjlighet att fördjupa sin kompetens inom olika ämnesområden och resulterar i ett rikt utbud av aktiviteter som kan återkomma även senare år.”

Verket uppmärksammar även naturum Vattenrikets arbete med kommunikation och attitydförändringar. ”Naturum har flera bra exempel på hur man med humor och lite udda grepp kan få folk intresserade. Naturum Vattenriket arbetar också med att förmedla det samhällsekonomiska värdet i både naturum och naturen för att åtstadkomma förankring och förståelse för verksamheten.”

Biosfärklassrummen med håvningsutrustning får beröm, liksom Vattenrikets vänner och tranvärdar.

Centrum för naturvägledning, som deltagit i utvärderingen, inleder med ”I naturum Vattenriket känner sig besökaren väntad och välkommen! Här finns ett brett och rikt utbud av både bemannad och obemannad naturvägledning för många målgrupper, oavsett om man kommer som förstagångs- eller återkommande besökare. ”

Även Naturhistoriska riksmuseet tycker att utställningen håller en mycket hög nivå med humorn som krydda. ”Ett exempel är animerade fiskpinnar som dyker upp bland andra fiskar, är oväntat och får besökaren att skratta och kommentera.”

Resultatet är att Naturum Vattenriket får förtroende att fungera som naturum ytterligare fem år.
– Även om det var ett väntat besked är det skönt att ha det på pränt. Nu ska vi ta tag i de fina tips vi fick kring hur vi kan utveckla utställningen på naturum framöver. Bland annat vill vi skapa mer interaktivitet, säger Karin Magntorn.

Text och foto: Åsa Pearce

Back To Top
Translate »