Naturum Vattenrikets första år – en succé!

På söndag fyller naturum Vattenriket ett år. Det har varit ett framgångsrikt år. Inte mindre än 160 000 personer från 108 länder har besökt naturum sedan dörrarna slogs upp den 27 november 2010.  Det är fler besökare än något annat av landets 29 naturum.

-Det är ju jättekul att Kristianstadsborna har tagit huset och Vattenriket till sitt hjärta och visat upp det för så mycket släkt och vänner, säger Karin Magntorn, naturumföreståndare.
Hon ser flera faktorer som bidragit till de höga besökssiffrorna.
-Ett hus med fantastisk arkitektur mitt i Vattenriket – mitt i Kristianstad, det trevliga kaféet och de många programpunkterna har tillsammans bidragit till framgången.

Landets mest välbesökta naturum
Med 160 000 besökare på ett år toppar naturum Vattenriket listan över landets mest välbesökta naturum före Kullaberg, Söderåsen, Skrylle och Värmland.
-Fantastiska siffror! Att naturum Vattenriket är lättillgängligt och ligger mitt i ett biosfärområde är säkert några av framgångsfaktorerna, säger Evelina Selander, naturumsamordnare på Naturvårdsverket.

Målet för landets 29 naturum är att vara en port till naturen, att förmedla kunskap och en känsla för naturen.
– Naturum Vattenrikets läge, både nära besökarna och naturen, gör att många som annars inte skulle tagit sig ut i naturen slinker in på naturum och blir nyfikna på att ge sig ut i naturområdena utanför, säger Evelina Selander.

För biosfärområdets grundare och koordinator Sven-Erik Magnusson var tanken att naturum Vattenriket skulle bli ett skyltfönster för Biosfärområdet.
-Naturum har med råge överträffat våra högt ställda förväntningar att bli en mötesplats för olika organisationer, myndigheter och forskare från när och fjärran, säger Sven-Erik Magnusson koordinator för Biosfärområdet.

Naturum lockar besökare till Kristianstad
För att ta reda på lite mer om vilka besökarna är och hur de hittar till naturum har personalen sedan mitten av juni samlat in ungefär tio enkäter om dagen. Totalt har 1267 svar samlats in. Resultaten har bearbetats av Hans Remvig på Resurs ab.

Enkätsvaren visar att 27 procent av besökarna kommer från Kristianstad, 33 procent från övriga Skåne, 23 procent övriga landet och 17 procent från utlandet, merparten Danmark och Tyskland.
-Glädjande nog visar enkäterna också att naturum drar besökare till Kristianstad. För hela 64 procent av Skåningarna var det naturum Vattenriket som gjorde att de valde att besöka Kristianstad. Bland besökare från övriga Sverige svarade 38 procent att de kom för naturums skull och bland de utländska besökarna var det 36 procent, säger Karin Magntorn.

Tre fulltecknade gästböcker vittnar om besökarnas uppskattning.
-Alla åldrar skriver i gästboken och förbluffande många kommentarer kommer från besökare från andra länder än Sverige och Danmark, säger Karin Magntorn.

En mötesplats för alla åldrar och smaker
Under året som gått har naturum erbjudit ett varierat program med forskning, örnar, skog, tranor, strandängar och klimatet i fokus i allt från föredrag till familjeaktiviteter, författarbesök och musik.
-Målet har varit att skapa en mötesplats för Biosfärområde Kristianstads Vattenriket där alla åldrar och smaker skulle hitta något som passade just dem, säger Karin Magntorn.

När naturum Vattenriket projekterades var det viktigt att uppskatta effekterna på kommunens ekonomi. Sven-Erik Magnusson, initiativtagare till naturum, uppskattade antalet besökare till 40 000 på ett år. Detta skulle enligt turistiska beräkningar generera tio miljoner kronor. Nu visar det sig att besökssiffran blir betydligt större än så.

-Jätteroligt att detta har blivit en succé! Det är roligt att kunna visa upp det bästa från vårt Vattenrike och det innebär ju också att alla besökare lägger pengar i stadens affärer, säger Pierre Månsson (FP) kommunstyrelsens ordförande.

Text: Åsa Pearce
Bild: Karin Magntorn

Så firar naturum ettårskalas: På söndag blir det föredrag av naturumföreståndare Karin Magntorn kl 14.00 och kaféet bjuder på kaka. Konstnären Carl Christian Tofte har målat nio Vattenriketmotiv till jubileet. Originalen ställs ut och säljs i en brevkortsserie.

Fakta naturum Vattenrikets första år:
160 000 besökare
332 öppetdagar
425 programpunkter
198 grupper
83 skolklasser
22 000 besökare har deltagit i guidningar, programpunkter och pedagogisk verksamhet

Back To Top
Translate »