Gås i luften och på tallriken

I helgen är det dags för Nordöstra Skånes fågelklubb att räkna gäss. Den som vill får följa med ut. Dagarna runt Mårtens afton dukar entreprenör Janne Olsson upp gåsamiddag på sin safaribåt.


På hösten samlas gäss i stora flockar runt om i Vattenriket. Sedan mitten på 1970-talet håller Nordöstra Skånes fågelklubb koll på hur många de är och hur de rör sig.
-Vi åker runt och letar rätt på dem, sedan är det simpel matematik. Man börjar på ett och så räknar man dem helt enkelt, säger Evert Valfridsson, Nordöstra Skånes fågelklubb.

Siffrorna lämnar han sedan till forskare vid Lunds universitet. De är också viktiga för Förvaltningsgruppen för gäss på Kristianstadsslätten, som samordnas av Länsstyrelsen och som arbetar för att minska gässens skador på olika grödor.
– Arbetet med gässen är ett bra exempel på samarbetsprojekt i biosfärområdet, berättar Hans Cronert, naturvårdssamordnare i Vattenriket.

Just nu är den höstsådda spannmålen extra utsatt.
– De små plantorna är mums för gässen. Det är inget problem om de biter av stråna, men om det är blött i marken är risken stor att de drar loss hela plantor och det är inte bra, säger Evert Valfridssson.

Rödhalsad gås på besök
De tusentals gäss som den senaste veckan kunnat ses från Arkelstorpsvägen på fälten mot Råbelövssjön gör precis som bönderna önskar, äter av blast och spill från de sockerbetor som nyss skördats där.
-Förra helgen hittades en rödhalsad gås, som följt med ett stor flock vitkindad gås från den sibiriska tundran, en mycket sällsynt gäst i våra bygder. Den har lockat fågelskådare från hela Skåne och Blekinge, säger Evert.

Höstens första två räkningar har gett 15 000 gäss per gång, varav 10 000 grågäss och 5000 vitkindade gäss.  Är du sugen på att följa med ut och räkna gäss på lördag kontakta Evert Valfridsson på tel: 070-602 30 45.


Mårtens afton är också tid att äta gås. Janne Olsson på JO Landskapet ordnar gåsamiddagar på sin stora safaribåt.
-Förhoppningsvis blir det en massa gäss som flyger i månskenet. Det blir en helhetsupplevelse. Att se omgivningen från vattnet ger ett omvänt perspektiv som många uppskattar, säger Janne Olsson.

Gåsamiddag med gåsspaning
Båten utgår ifrån Kavröbro och tar deltagarna på en tvåtimmarstur på Helge å.  I ljuset från tre strålkastare riktade ut över vattnet spanar man efter gås och örn. Framför allt sädgås, kanadagås, grågås och vitkindad gås rör sig i området.
-Har vi tur får vi även se lite udda fåglar som nilgås och kanske havsörnar, de börjar komma in nu, säger Janne.
Sedan blir det gåsamiddag av klassiskt snitt med svartsoppa, ugnsstekt gås och äppelkaka med vaniljsås.
-Vi serverar både vild gås från Vattenriket och tam gås, säger Janne.

Röker gåsbröst från Vattenriket
Göran Frisk har hittat ännu ett sätt att nyttja överskottet av gäss i våra trakter. Han röker gåsbröst inspirerad av saluhallarnas importerade delikatesser.
Text: Åsa Pearce
Foto: Sven-Erik Magnusson

Back To Top
Translate »