Årets första kvartal har vi ägnat åt att blicka bakåt och sammanfatta det vi arbetat…
Naturum Vattenriket lyfts fram på arkitekturbiennalen i Venedig
Naturum Vattenriket visas i Unescos utställning Deep Surfaces under arkitekturbiennalen i Venedig 2025. Som enda besökscentrum från Norden är det ett hedersamt inslag bland 50 utvalda platser från biosfärområden, världsarv och geoparker världen över.
Utställningens tema är hållbarhet och Unesco vill visa hur besökscentrum med god arkitektur tillsammans med bred och engagerande verksamhet kan bidra till Unescos mål med ett biosfärområde eller världsarv.
Naturum Vattenriket lyfts fram som ett gott exempel på hur ett besökscentrum kan stötta arbetet i ett biosfärområde, både genom att informera och engagera besökare, och genom att fungera som nav för samverkan.
– Det är så kul att få visa upp Kristianstad och Vattenriket på den här globala scenen, säger naturumföreståndare Karin Magntorn, som var på plats i Venedig när utställningen invigdes.
Under invigningen samlades ett hundratal inbjudna gäster för att få en första titt på utställningen och lyssna till talarna. I Unescos vackra lokaler, ett palats vid en kanal i hjärtat av Venedig, presenteras naturum Vattenriket med bild, text och film.
Bland annat visas en drönarsekvens över Vattenriket där besökscentrumet, grönskan och staden tydligt framträder – något som fascinerade flera besökare.
– Många tyckte det var fantastiskt att se allt det gröna, naturum och staden – det är verkligen en talande bild, berättar Karin.
Utställningen är en del av Unescos arbete med att lyfta fram betydelsen av besökscentrum och hur de kan bidra till hållbar utveckling.
– Vi är otroligt stolta över att ett besökscentrum i ett av våra svenska biosfärområden lyfts fram i det här sammanhanget. Naturum Vattenriket är ett utmärkt exempel på hur lokalt engagemang, kunskapsförmedling och hållbar utveckling går hand i hand – i enlighet med biosfärområdenas uppdrag, säger Johanna MacTaggart, nationell koordinator för Unescos biosfärområden i Sverige.
Naturum Vattenriket fick en plats i utställningen efter en urvalsprocess där besökscentrum världen över fick skicka in ansökningar. Utställningen Deep Surfaces pågår till den 23 november som del i den stora arkitekturbiennalen som väntas locka över en halv miljon besökare. Karin Magntorn ser flera möjliga effekter av medverkan:
– Det kan väcka intresse för både vår verksamhet och biosfärområdet som plats. Det stärker vår roll och kan leda till nya samarbeten och fler internationella besökare, säger hon.