Naturum Vattenriket är årets naturum

Naturum Vattenriket har utsetts till Årets naturum 2012. Juryn tycker att det är ett naturum rikt på både upplevelser och nya lärdomar.

I tre dagar har den nationella naturumträffen hållits i Vattenriket och Stenshuvud naturum. På sista dagen delades utmärkelsen Årets naturum 2012 ut. Vinnare blev naturum Vattenriket.

– Naturum Vattenriket har haft två fantastiska första år. De vågar leka och ta ut svängarna i sin verksamhet och är duktiga på att möta besökaren, säger Berit Oscarsson, informationschef på Naturvårdsverket.

Juryn imponeras inte minst av tillgängligheten där både besökare på webben och på plats får sitt. Till exempel har besökare på webben kunnat följa häckande pilgrimsfalkar. Naturum Vattenriket anordnar också malsafari, upptäcktsfärder i myggens värld och speciella barnaktiviteter som naturligt julpyssel.


– Att få priset är fantastiskt! Och att få det på hemmaplan, så alla som jobbar med naturum kan vara med vid prisutdelningen gör det ännu roligare! säger Karin Magntorn, naturumföreståndare.

Nu hoppas hon att utmärkelsen kan locka ännu fler att besöka naturum.
– Och att det bidrar till den lokala stoltheten över vårt naturum!

Också Sten Hermansson, kommunfullmäktiges ordförande, gläds åt utmärkelsen.
– Naturum är kanske kommunens intressantaste nybyggnad! Läget ute i vattnet, ”Redet i vassen” med bron som skapat en ny led och förändrat stadsbilden. Betydelsen som symbol för att nå våra miljömål och inte minst som besökscentra för biosfärområdet Vattenriket.

Övriga naturum som nominerats är naturum Västervik och naturum Ånge. Ett hedersomnämnande delades ut till naturum Västervik för deras inspirerande och välbesökta vattenskola i Östersjön.


Motivering till Årets naturum 2012:

”Naturum Vattenriket är ett naturum som berättar om mal och pilgrimsfalk samtidigt som staden vid vattnet är i fokus. Man lyckas väva in hela biosfärområdet i naturums verksamhet på ett enastående sätt.
Med en stor känsla för tillgänglighet och med besökaren i centrum är naturum Vattenriket både upplevelserikt, lärorikt och besöksrikt!
Med skärpt blick för vad Vattenriket behöver och lyhördhet för vad besökarna vill ha kommunicerar naturum Vattenriket via nya kanaler och tar emot besökarna med öppna armar.
Naturum uppmuntrar till besök, naturkontakt och upplevelser i Vattenriket – och fungerar samtidigt som inspiration och stimulans för personal på andra naturum.
Naturum Vattenriket är tillgängligt, välkomnande och håller en hög kvalitet som ett av landets 29 naturum. Naturum är porten till Vattenriket!”

Juryn: Berit Oscarsson, informationschef, Naturvårdsverket, Björn Risinger, generaldirektör Havs- och vattenmyndigheten, Tomas Carlsson, Riksutställningar, Anders Arnell, Centrum för naturvägledning, Evelina Selander, naturumsamordnare, Naturvårdsverket.

Back To Top
Translate »