Naturum firar födelsedag med ny utställning

Ny modul naturum Foto: Åsa Pearce

Idag, den 27 november fyller naturum åtta år. Snart har en miljon människor passerat genom dörrarna. Dagen firas med en ny utställningsmodul där besökarna kan bekanta sig med Vattenrikets vattendrag och vattenstånd.

Lagom till naturums födelsedag blev utställningen ”Alla tiders vatten” klar. I den nya interaktiva modulen kan besökaren se hur vattenståndet påverkar landskapet längs ån.
– Vi har längtat länge efter att kunna visa hur naturums omgivningar skiftar karaktär när vattenståndet ändras, säger Karin Magntorn, naturumföreståndare.

Vi som bor i Kristianstad kan följa förändringarna ut i landskapet, medan de som semestrar i Vattenriket kanske inte hinner uppfatta de stora skillnaderna över året.
-De är kanske bara här en dag och den nya modulen levandegör för alla hur vattenståndet varierar, säger Karin.

Vattenstånd och vattendrag
Den nya utställningen visar också Vattenrikets vattendrag med filmer som visar deras olika karaktärer. Sedan lyfter den fram  vattnets många nyttor för oss människor. På så sätt knyter den ihop de senaste årens tema ekosystemtjänster och det nya som uppmuntrar till att uppleva Vattenriket.

Det är Kristianstads kommuns GIS-avdelning som gjort kartunderlaget vid olika vattenstånd.
-Det var ett väldigt roligt projekt. Utmaningen var att få till olika nyanser blått beroende på vattnets djup och samtidigt ha det lite transparent och levande, säger Linda Nilsson, GIS-ingenjör.

Den 27 november 2010 öppnade naturum. Sedan dess har 934 587 passerat genom dörrarna.
– Det är nästan en miljon besökare. Det gör mig både ödmjuk och glad. Nu ska vi visa dem ut i det riktiga Vattenriket med alla upplevelser som väntar, säger Karin Magntorn.

Text och Foto: Åsa Pearce

Back To Top
Translate »