Naturen ger återhämtning i coronatider

vitsippa

Naturum Vattenriket är stängt och tranaktiviteterna vid Pulken inställda. På så sätt vill vi hjälpa till att begränsa smittspridningen av det nya coronaviruset. Att ge sig ut i naturen på egen hand är däremot ett bra sätt att hitta lugn och återhämtning.

På våren flyttar tusentals tranor från vinterkvarteren i Spanien mot häckningsplatser i norra Skandinavien. På vägen mellanlandar de kring Yngsjö. Utemuseum Pulken har blivit en populär plats att njuta av skådespelet. När lantbrukarnas sådd är igång matas tranorna på ett fält intill fågeltornet.

Ett normalt år har vi tranvärdar på plats vid Pulken i samarbete med flera föreningar, vi ordnar med tranbuss och trankalas där vi bjuder på fika och Yngsjö If grillar och säljer korv vid tornet.

Så är det inte i år. För att minska risken för smittspridning av det nya coronaviruset är fågeltornet stängt från den 28/3 och Trankalaset och Tranbussen är inställda. Det finns inte några tranvärdar på plats och grillningen är inställd.

Njut av naturen på egen hand
Det går dock bra att njuta av tranorna på egen hand. Parkering och toaletter vid parkeringen är öppna och städas dagligen. När matningen är igång slår vi på webbkameran så naturintresserade kan njuta av skådespelet hemifrån via datorn.

Ett annat led i att minska risken för smittspridning är att naturum Vattenriket är stängt resten av mars. Medan naturum är stängt provar vi på digital naturvägledning. Håll koll på naturums facebooksida!

I en turbulent tid bjuder naturen på lugn och återhämtning. Rörelse, frisk luft och vackra vyer hjälper oss att må bra. Just nu kan vi njuta av spirande växter, flyttfåglar som återvänder och humlor och fjärilar som vaknar igen.

Och naturen har alltid öppet! Att ge sig ut till någon av Vattenrikets 21 besöksplatser är välgörande för både kropp och knopp. Just nu blommar sipporna fint vid Norra Lingenäset och snart slår bokskogen ut vid Balsberget och Forsakar. Ut och njut och ta hand om er!

Back To Top
Translate »