Litteratur och natur på Världsbokdagen

Världsbokdagen vid naturum

På Världsbokdagen 23 mars gästade Stadsbibliotekets pop-up bibliotek naturum Vattenriket. En finfin service för alla bok- och naturälskare.

Utanför naturum Vattenriket står bibliotekets cykel fullastad med inspirerande böcker på temat natur, trädgård och odling. Plus en och annan roman, barnbok och deckare.
– Tanken är att det ska vara lite naturtema när vi står här vid naturum, säger Eva Stjernfeldt.

Och vad passar väl bättre just nu när naturen fullkomligt exploderar i grönska och det riktigt kliar i trädgårdsnyporna.
-Om du har en trädgård och ett bibliotek, då har du allt du behöver. Det visste redan de gamla grekerna, säger Sara Lööv.

Dagen till ära delar de ut fröpåsar och små bilderböcker till de yngsta som passerar. Pop-up biblioteket gör det möjligt för Stadsbiblioteket att nå långt utanför husets väggar med sin service.
-Cykeln är en del i vår uppsökande verksamhet. Vi lånar ut böcker och nyss hjälpte jag en som länge tänkt skaffa lånekort. När vi stod här så blev det plötsligt gjort, säger Sara Lööv.

Intill bibliotekets dignande bokbord har naturums naturvägledare bullat upp med bra saker att ha med på utflykter. Här tipsar de om allt härligt att njuta av i Vattenriket i sippornas och lövsprickningens tid.
– Alldeles här vid naturum kan man gå på skattjakt och tipsrunda, eller promenera längre ut på strandängarna längs Linnérundan. Äspet och havet är fint, liksom Håslövs ängar. På söndag kan man följa med mig på Skogsbad bland vitsippor och ramslök på Norra Lingenäset, säger Sussie Söderlundh, naturvägledare.

Nedanför naturums entré breder redets träbänk ut sig med massor med plats för läsning.
-Att biblioteket är här är jättemysigt! Tänk så härligt att låna en bok och slå sig ner och läsa en stund  i redet, säger Sussie.

Text och foto: Åsa Pearce

Back To Top
Translate »