Kunglig glans på naturum Vattenriket

På stadens 400-årsdag den 22 maj hade Vattenriket finfint besök. Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia firade dagen tillsammans med biosfärlägerbarn, biosfärambassadörer och Vattenrikets vänner.

Kungen och drottningen verkade ha svårt att slita sig från naturums akvarier, utställning och Opteryx. Där inne fick de också höra koordinator Carina Wettemark och naturumföreståndare Karin Magntorn berätta om Biosfärområdet och verksamheten.

När kungaparet till slut sett sig mätta inne på naturum trädde de ut till ett rede fullt av Vattenrikets vänner och Biosfärambassadörer. Och barn från förra årets biosfärläger. I akvarier framför dem simmade glasålar i väntan på att släppas ut i Helge å.

Både kungen och drottningen tog chansen att hjälpa till att hälla ut de små ålbebisarna som Ålfonden sätter ut för att öka beståndet i Östersjön. Ålarna kommer från engelska floder med för många ålyngel. I våra mer ålglesa vatten är chansen större att ynglen växer upp och kan simma till Sargassohavet för att leka.

Solen sken och näktergalarna sjöng för alla som firade stadens födelsedag på naturum Vattenriket.
Text och bild: Åsa Pearce

Back To Top
Translate »