Naturum Vattenriket firar Kristianstad 400 år

Stadens jubileumshelg står för dörren. Naturum Vattenriket är så klart med och firar! Kungen och drottningen får vara med när ålyngel släpps i Redet. Kören Trekvart bjuder på musikalisk jubileumssalut. Helgen avslutas med dikt, sång och musik från 1600-talet av Pierre Nordahl.

Hej Pierre Nordahl, du ska uppträda i Redet vid naturum Vattenriket på söndag den 25 maj. Vad gömmer sig bakom titeln ”På kongens tid – Mästerfiskaren Izaak Walton i Vattenriket”.
-Vi leker med tanken att 1600-talsförfattaren Izaak Walton följer med sin vän, en musiker i kong Christian IV:s orkester, till kongens stad Kristianstad. Där får han höra talas om Vattenriket och tar sitt spö och vandrar ut. Vi beskriver vad Izaak Walton upplever. Det blir berättande och musik i organisk kombination.

Hur kom du på idén?
-Det var i fjol jag läste ”Den fulländade fiskaren” av Izaak Walton. Och så en lördagsmorgon fick jag höra ett inslag när P1:s Naturmorgon besökte Vattenriket. Jag ringde genast upp naturumföreståndare Karin Magntorn,som var med på noterna.

Du är lutenist och historiker och spelar i Dramatens Romeo och Julia kören, som har haft flera föreställningar på Kristianstads teater. Och så har du en annan koppling till våra trakter…
-Min farfar var snickare och spelade fiol. Han påstod på fullaste allvar att han blivit förtrollad av bäckahästen i Forsakar. För att bli fri fick han säga en speciell ramsa. Jag brukar säga att där har jag mitt musikaliska arv. 

Du har kallat det du gör för föreläsningskonserter där helheten och platsen är centrala,  kan du förklara lite mer.
-Jag tycker om att framföra något som är förankrat på platsen – gräv där du står. Nu ser jag emot att framträda i redet vid naturum intill Helgeåns gäddor och mörtar till ljudet av koltrastar och näktergalar.

Detta händer på naturum Vattenriket under jubileumshelgen:
Torsdag 22 maj kl 14-16. Naturum stängt!
Kungaparet besöker Vattenriket. Naturum Vattenriket är stängt för allmänheten kl 14-16. I övrigt öppet som vanligt.

Spirit of Christianstad. Fredag 23 maj kl 19.
En musikalisk jubileumssalut med Kören Trekvart.

Vi ska rädda världen…vi börjar med vår del av Skåne Lördag 24 maj kl 11–15.
Vernissage av 400 alster med elevers tankar om en hållbar framtid visas i naturums hörsal.

400 år på 800 meter. Söndag 25 maj kl 13 start på naturum.
Följ med naturums guide på en historisk vandring om staden i Vattenriket, där vi låter vattnet vara utgångspunkten i berättelsen. Vi startar i naturums hörsal och avslutar vid Kanalhuset.

På kongens tid – Mästerfiskaren Izaak Walton i Vattenriket. Söndag 25 maj kl 15.
Den uppskattade musikern, historikern och berättaren Pierre Nordahl dramatiserar, reciterar dikter, sjunger och spelar lutmusik från 1600-talet. Medverkar gör också Lovisa Nordahl på luta.

Back To Top
Translate »