Havsresans fältvecka har startat

Nu är Havsresans fältvecka i full gång! Dykarna letar skeppsvrak, spöknät och ålgräsängar i havet utanför Åhus. På stranden får skolklasser undersöka livet under ytan med vattenkikare och håv.


Sjöfartsverkets båt karterar bottnen utanför Åhus. Dataskärmen visar konturerna av botten i olika färger. Här och var syns stenar och plötsligt dyker något främmande upp. Konturen av ett skepp tornar upp sig på skärmen.


-Det blir lite pulshöjning. Det här tror vi är ett skepp som förliste 1812 på Per Truls grund. Det stämmer med förlisningsrapporten, säger Kent Lögdberg, mätningsledare.

Nu ska dykarna undersöka konturerna närmare. I en vecka är dykare från hela Skåne på plats i Åhus. De ska leta skeppsvrak, plocka upp spöknät, undersöka ålgräsängar och ta bottenprover. Allt för att öka kunskapen och intresset för havet.


-Havsresan är en del i Kristianstads 400-årsfirande och vi på Vattenriket hoppas på mycket ny kunskap om havet. Kunskap ökar engagemanget och viljan att förvalta havet väl, säger Ebba Trolle, projektledare på Vattenriket.


Samtidigt som dykbåtarna lämnar hamnen för att undersöka och upptäcka havsbotten får skolklasser lära mer om havet. Naturums pedagog Sam Peterson visar och berättar vid Revhaken.

Fakta: Havsresan är ett kunskapsprojekt som drivs av Lunds universitet. Kristianstads kommun och Vattenriket är värd i år.  Under en vecka utforskar dykare havets botten. Resultatet presenteras på Havets dag vid Snickarhaken den 30 augusti. Varje dag måndag-fredag 17.00 visas också dagens fynd i hamnen.
Följ Havsresan på facebook.
Läs mer om Havsresan här.

Text: Åsa Pearce
Foto: Åsa Pearce och Karin Magntorn

Back To Top
Translate »