Två soliga invigningar på en vecka

Maj är en härlig tid att fira och inviga. I fredags håvade barn och föräldrar småkryp från naturums ny håvningsbrygga. I går kunde 75 personer njuta, göken, frukost i det gröna och en ny utställning i Utemuseum Hercules.

Solen sken och svarthätta och näktergal bjöd på en härlig vårkonsert längs vandringen från Hercules parkering ut till fågeltornet. Många fick höra storspov, rördrom och gök på sin väg.
Och göken var dagens bevingade huvudperson. Naturfotograf Patrik Olofsson berättade om dess speciella överlevnadsstrategi. De flesta känner nog till att de lägger ägg i andra fåglars bon – men visste du att äggen är identiska med värdfågelns ägg?

Efter Patriks föredrag blev det kaffe och smörgås och tid att titta på den nya utställningen i Utemuseet. Hercules är ett gammalt kulturlandskap präglat av människans bruk. Generationer av bönders slåtter har gett vinterfoder till djuren, samtidigt som de skapat fantastiska naturvärden.
Namnet Hercules kommer från tegelbruket som en gång låg här. När bruket lades ner på 1960-talet fylldes lertagen av vatten och liv. Trollsländor och svarttärnor är några av alla arter som trivs vid dammarna.

Detta är något av innehållet i den nya utställningen, illustrerad av Vattenriketkonstnärerna Carl Christian Tofte och Tina Lundgren. Tillsammans med Naturcentrums levande kartillustration ger de en känsla av att vi befinner oss i ett område med en rik mosaik miljöer och arter.
En stork, en svarttärna och en glittrande guldtrollslända av träkonstnären Vesa Jussila ger tornet liv. Ljudguider av frilansjournalist Per-Erik Tell ger ännu en dimension.

En vecka dessförinnan hölls en invigning kopplad till vatten. Barn i alla åldrar var med och premiärhåvade och upptäckte det artrika Vattenriket under ytan. De fick se både husmaskar som bygger ett ”hus” av växtdelar och grus och trollsländelarver som är roliga att titta på när de far fram genom vattnet.

Under våren och sommaren blir det flera aktiviteter kring håvningsbryggan vid naturum och vid besöksplats Herules.

Floravandring i naturreservat Hercules Onsdag 25 maj kl 18, samling vid Hercules parkering Njut av försommarfloran i Hercules tillsammans med Naturskyddsföreningens guider. Arrangeras av Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet.

Fåglar i naturreservat Hercules. Söndag 29 maj kl 18 start vid Hercules parkering. Bekanta dig med Hercules fågelliv tillsammans med Nordöstra Skånes Fågelklubb. Arrangeras av Nordöstra Skånes Fågelklubb tillsammans med Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet.

Bland klodyvlar och fiskiglar Tisdagar 21 juni–16 aug kl 14–15. Kom och leta småkryp i vattnet vid naturums nya håvningsbrygga. Naturvägledarna finns på plats med håvar och burkar.

Cykla till Hercules Torsdagarna 30 juni, 7 juli, 14 juli och 28 juli kl 14 start från naturum. Vi cyklar tillsammans från naturum kl 14 till Vattenrikets besöksplats Hercules. Väl framme vandrar vi genom videsnår och över ängar med naturums guide. Från utemuseet blickar vi ut över Herculesvikens vasshav. Sedan fortsätter vandringen förbi dammarna där trollsländor och svarttärnor trivs. Ta med cykel, fika och kikare om du har. Turen avslutas vid Hercules senast kl 17.30 .

Foto: Mattias Roos och Patrik Olofsson
Text: Åsa Pearce

Back To Top
Translate »