Invigning och friluftskul på Ekenabben

Paddla, håva, hoppa. Mumsa på korv, krabbelurer och pannkakor. I lördags var det full fart på Ekenabben. Många ville vara med och testa friluftsaktiviteter i det nya naturreservatet.

Ekenabben friluftskul

Ekenabben är en de populäraste besöksplatserna i Biosfärområde Kristianstads Vattenrike. Det är ett fantastiskt varierat naturområde – ett Vattenrike i miniatyr! Här finns betade och hävdade strandängar, ekhage, alsumpskog, blandad lövskog och kontakt med Hammarsjön.

I december i fjol blev Ekenabben och Kvarnäs ett kommunalt naturreservat. På biosfärdagen den andra juni invigdes det nya naturreservatet. Kommunalråd Camilla Palm höll tal och hängde upp en fågelholk. Sedan blev det vandring i med natursvårdsförvaltare Pyret Ovesson och fika i nyutslagen grönska.

Invigning ekenabben

Dagen efter bjöd Kristianstads kommun, Kristianstads Vattenrike och föreningslivet in till en eftermiddag full av roliga friluftsaktiviteter. Här kunde besökarna gissa bajset och gör paracord-armband med Scouterna, paddla kajak med Kristianstads kanotklubb, följa med på fågelskådning med Nordöstra Skånes fågelklubb, testa Skogsmulles aktivitetsspår och kasta kottar med Friluftsfrämjandet.

Dessutom bjöds det på tillfälle att smaka kokkaffe med kultur- och fritidsförvaltningen, håva i sjön med naturum Vattenriket, gå på blomstervandring och leta insekter med Naturskyddsföreningen, kasta fiskespö med Peshku, Hitta ut med PAN, utmana varandra i en dragkamp, sätta upp tält och hinderbana med Fritidsbanken och lära sig allt om Lillö borg med Vattenrikets vänner.

friluftskul på ekenabben

Under lång tid har människor njutit av Ekenabbens härliga natur. I början på 1900-talet gick en färja från Kristianstad till danspaviljongen. Idag nyttjas området för vandring, fiske, lek och umgänge. Här finns grillplatser och fikabord, tillgänglighetsanpassad spång, rastplats på Skåneleden SL6 Vattenriket och barnaktiviteten Grodleken.

Läs mer om Ekenabben här: https://vattenriket.kristianstad.se/ekenabben/

Back To Top
Translate »