Hösten glöder i Vattenriket – nyhetsbrev nr 3

Hej!
Det har hänt mycket i Vattenriket det senaste kvartalet! Till exempel har Biosfärområdet fått en ny koordinator. Den siste september gick Sven-Erik Magnusson i pension och Carina Wettemark tog över.


Vramsån i höstskrud. Njut av de fina höstfärgerna vid Vattenrikets besöksplatser. Foto: Karin Magntorn

25 år i Vattenrikets tjänst Eldsjälen och visionären Sven-Erik Magnusson har lämnat Vattenrike. Under sin tid har Sven-Erik arbetat fram 21 besöksplatser, naturum, turbåtar, naturreservat och projekt i både torrt och vått.

Carina Wettemark är Vattenrikets nya ledare Engagerad, driven och med stort intresse för hållbar utveckling, samverkan, människor och naturen. Så beskriver sig Carina, som lämnar tjänsten som ekolog för att bli Biosfärområdets koordinator och chef.

Bo Svensson skapar barnkammare åt naturen Läs om hans fantastiska arbete för att hjälpa möss, sorkar och fåglar. I juni fick han diplom för sin varsamma skötsel av markerna.

Fiskgjusarnas häckning på hemsidan Under sommaren har vi kunnat följa ett fiskgjusepar som häckat vid Hammarsjön. Paret häckade på en plattform som byggdes våren 2012. Plattformen och webbkameran är en del av Vattenrikets projekt ”Birds on line”.

Rödspoven har lyckats i år Efter flera år med svaga häckningar och minskande antal par visar årets inventering av vadarfåglar att det har kläckts fram ovanligt många ungar av rödspov, tofsvipa och rödbena.

Vattenriket välkomnar besökare med båt Nu välkomnar Vattenriket besökare som kommer via vattnet. Tivolibryggan intill naturumbron har fått fyra gästbåtsplatser.

På spaning efter Vattenrikets gigant Vattenrikets gigant, krokodil eller Salvador Dali. Den fascinerande malen sätter igång fantasin. Malsafari ger möjlighet att studera den fridlysta fisken på nära håll.

Vattenrikets äldsta spång byggs om Kanalhusspången ska bli säkrare, bredare och framkomlig för rullstolar och barnvagnar.

Naturum Vattenriket gästat av stjärnkock What an amazing place! Tareq Taylor gästade naturum Vattenriket för att spela in ett avsnitt till den internationella TV-serien ”Tareq Taylor´s Nordic cookery”.

Vattenriket i litteraturen Strandängar och våtmarker, Helge å och Hammarsjön. Vattenrikets natur- och kulturhistoria har inspirerat och fascinerat författare genom århundraden. Det tog vi fasta på i årets bokfestival på naturum.

Sista turen med Flodbåten Flodbåten har gått i hamn för sista gången i Vattenriket. Efter två decennier som skeppare slutar Lennart Björck för gott. Dagny Carlsson, 101 år, prickade in den sista turen. Landskapet JO:s Safaribåtar kör fortfarande.

Vänliga hälsningar Åsa

Back To Top
Translate »