Hitta lugnet i Vattenrikets fina natur!

I Vattenriket är vi lyckligt lottade med en fantastisk natur alldeles inpå knuten. I naturen mår vi bra i kropp och själ. Det tar naturum fasta på i april och maj. Med föredrag om hur fågelsång gör staden bättre, prova på qigong och förundransrundor.

Kristianstads läge mitt i Vattenriket gör att många kan komma ut i naturen på lunchen.
– Det finns mycket forskning som stärker att naturvistelser minskar stressen i vardagen.Vi vill bidra till att fler ska få avkoppling i naturen, säger Karin Magntorn, naturumföreståndare.

Under april och maj erbjuder naturum Vattenriket föreläsningar och fältvandringar med naturvägledare. Aktiviteterna finns både som programpunkter och som bokningsbara guidningar.
– Vi vill lyfta fram naturupplevelser både i teori och praktik. Naturen är gratis och har inga biverkningar – bara ut och njut! Det gäller att hitta sitt eget ”naturrum” – en plats i sin egen närmiljö där man trivs och känner lugnet komma.

Se det stora i det lilla
Naturens effekt på hälsan passar bra in i Vattenrikets övergripande mål – bra för natur och människa. Ett möte med Åsa och Mats Ottosson, författare till boken ”Lugn av naturen” gav inspiration till att förverkliga idéerna kring temat i år när Vattenriket firar tio år som biosfärområde.
-Det ligger oss varmt om hjärtat få ut människor i naturen, säger Karin Magntorn.

På naturums program står föreläsning och qigong med Åsa Ottosson. Forskare Marcus Hedblom från SLU berättar om forskning kring hur ett rikt fågelliv gör att vi trivs bättre i våra städer. 

Dessutom blir det rofyllda vandringar och förundransrundor.
– I långsam takt får vi lära oss hur vi ännu bättre kan dra nytta av naturens lugnande effekt genom sinnesövningar, qigong och genom att  upptäcka de små detaljerna – vi ser det stora i det lilla, säger Karin Magntorn.

På naturum finns också en lugn hörnan där besökarna kan njuta av utsikten och lyssna på fågelsång.
Läs mer om naturums programaktiviteter här.

Text och foto: Åsa Pearce

Back To Top
Translate »