Havets dag – en familjedag på stranden

På lördag 30 augusti bjuder Vattenriket in till Havets dag – en familjedag vid Snickarhaken. Dagen blir full av aktiviteter och utställningar som visar hur viktigt ett friskt och rent hav är.

På stranden blir det möjlighet att håva och experimentera, skåda fågel och vandra, måla akvarell och bygga sandskulpturer, spana under ytan med vattenkikare och pyssla med strandfynd.

För ett friskare hav
På Havets dag får vi också veta hur Hanöbukten mår och vad olika myndigheter gör för ett renare och friskare hav.
– Havets dag påminner oss om hur viktigt det är att ha ett hav som fungerar, säger Ebba Trolle, projektledare för Havets dag.

Vrak och ålgräsängar
Dykare och forskare som varit med under Havsresans fältvecka i våras kommer att vara på plats. Kjell Andersson, Lunds tekniska högskola, är nöjd med dykningarnas resultat.
– Innan vi dök var havet utanför Åhus en vit fläck – nu vet vi att det är ett fantastiskt område med många fina vrak, musselbankar och ålgräsängar.

Ett hav som fungerar
Marinbiolog Lena Svensson har undersökt botten.
– Vi har hittat fina ålgräsängar norr om Åhus, på alla ställen där det fanns vid förra inventeringen för tio år sedan. Däremot har djuputbredningen minskat förvånansvärt mycket, säger hon.

Detta och mycket mer spännande bjuds på Havets dag- välkomna!

Havets dag:
plats: Snickarhaken på Äspet i Åhus,
tid: lördag 30 augusti, 11–17.

Läs mer här.

Back To Top
Translate »