Första delen av Skåneleden SL6 Vattenriket färdig

Skåneled
Skåneleden SL 6 i Vattenriket Foto: Åsa Pearce

Lummiga lövskogar, svalkande vattendrag, böljande odlingsfält och milslånga stränder. Skåneleden SL6 Vattenriket bjuder på fantastiskt varierad och rik natur. Nu är första delen på 5,5 mil klar för invigning.

Stora delar av Kristianstads kommun har varit en vit fläck på kartan vad gäller Skåneleden. Ett medborgarförslag att skapa en Vattenriketled blev fröet till en 15 mil lång led från Bökestad i norr till Drakamöllan i söder.

Leden är ett samarbete mellan Kommunledningskontoret, Kultur- och fritidsförvaltningen, Tekniska förvaltningen och Region Skåne. Håkan Östberg, natur- och friluftstekniker på Biosfärenheten, håller i projektet.

-I Vattenriket arbetar vi sedan länge med att visa vägen ut i Vattenriket som en del i arbetet med en attitydförändring för hållbar utveckling. Att ta fram den här leden passar fint in i vårt övergripande tema ”Upplev Vattenriket”, säger han.

Stor efterfråga på aktiviteter utomhus
Skåneleden SL6 Vattenriket görs i tre delar. På Kristianstads födelsedag och biologiska mångfaldsdagen 22 maj invigs de första 5,5 milen mellan Norra Lingenäset till Nyehusen. Vandringen börjar i ett lummigt inland och fortsätter längs Helge å och Hammarsjön, genom ett rikt odlingslandskap fram till Hanöbuktens milslånga sandstränder.

På vägen passeras ett tiotal av Vattenrikets besöksplatser. Här kan vandraren lära om natur och kultur i utemuseer, vandra på spännande spänger och spana från fågeltorn och bryggor. I tätorter som Kristianstad, Åhus och Yngsjö finns ett fint utbud av ställen att äta och sova på.

När coronapandemin klingar av blir den nya vandringsleden en fin reseanledning till området. Redan nu är den fint tillskott till aktiviteter för de som bor i kommunen.
-Många efterfrågar möjligheten att vara ute. Det är en ökande trend bland både befolkningen och tillresande besökare. Det känns fint att kunna erbjuda ytterligare en möjlighet till utomhusaktivitet, säger Jenny Sahlström, friluftsstrateg.

Vacker, varierad och bra service
Närhet till tätorter och kollektivtrafik har varit viktigt i arbetet med SL6 Vattenriket.
-Det blir den modernaste delen av Skåneleden. Vacker, varierad och med bra service, säger Sara Näsvall, ledutvecklare, Region Skåne.

Invigningen sker på Norra Lingenäset i nyutslagen ädellövskog med mattor av blommande ramslök och till ljuvaste vårfågelkör. På grund av coronautbrottet kan det inte bli en stor invigningsfest. I stället blir det en digital invigning med tal av kommunalråd Pierre Månsson och Anna Jähnke, ordförande i Regionala utvecklingsnämnden. Ceremonin sänds live på facebook kl 10.00 den 22 maj.

Redan nu är det fullt möjligt att ge sig ut på leden. Kanske rundturen runt Åhus, eller sträckan från Ekenabben till Åhus till helgen? Att vandra Skåneleden SL6 Vattenriket kräver varken specialutrustning eller superkondis.
– Det funkar fint med gympadojor och vattenflaska, säger Sara Näsvall.

Text: Åsa Pearce

Back To Top
Translate »