Bokskogen ger inspiration till nytt vindskydd i Österslöv

Just nu pågår Arknat i nordöstra Skåne. Arkitektstudenter från Norden och Europa designar och bygger vindskydd längs Skåneleden. På rastplatsen i Österslöv längs SL6 Vattenriket växer ett jättestort bokollon fram. Från skiss till krypin på två veckor.

Studenter bygger vindskydd i Österslöv

Platsen för vindskyddet är en lummig dunge på slänten mellan Kämpaställets förskola och Råbelövssjön.
– En helt magisk plats med höga bokar och stora stenbumlingar. Det här är första gången jag är i en bokskog, säger Karl Lind, arkitektstudent vid Umeå universitet.

Mötet med bokskogen gav inspiration när han och de andra deltagarna skulle designa vindskydden. Karl ritade ett bokollon i jätteformat som trillat till marken och kilats fast mellan stenarna.

De andra fastnade för hans idé och nu håller den på att bli verklighet. Ett skelett av limträbalkar väntar på att kläs med takspån av doftande cederträ. Här kommer tre personer åt gången att kunna krypa in och övernatta. Samtidigt får elever från Österslövs skola och Kämpaställets förskola ett fint komplement till utemiljön.

Fyra studenter från Sverige och Nederländerna jobbar hårt för att få vindskyddet färdigt. Deadline är på lördag. Det är långa dagar.
-Mellan 07 och 23 är det fullt ös, säger Karl glatt.

Michiel Derckx, arkitektstudent från Nederländerna, uppskattar möjligheten att få uppleva ett landskap som skiljer sig väsentligt från det han är van vid.
-Hemma är det platt, här är det böljande och skogstäckt. I dont like it, I love it, säger han.

Arknat är en festival som förenar arkitektur och natur. Studenter från olika länder möts på seminarier, workshopar och byggande. Ett syfte är att lära sig att hantera material och verktyg för att öka förståelsen mellan hantverkare och arkitekter.
-Samtidigt som det är kul att göra något för allmänheten, att skapa något bestående och permanent i form av vindskydd, säger Martin Björklund, projektledare för Arknat Skåne.

Arknat Såne är ett samarbete mellan Region Skåne, Kristianstads kommun med Biosfärområde Kristianstads Vattenrike och flera andra organisationer och företag.

Tidigare har Arknat hållits vid Höga kusten. Martin blev kontaktad av Region Skåne med idén att skapa nya vindskydd längs skåneleden i nordöstra Skåne. En bra idé tyckte Martin.
-Här finns omväxlande natur och kanske kan vi bidra till att området får lite fler besökare, säger han.

Fakta Arknat: Tre grupper med totalt 15 studenter bygger tre vindskydd i trä längs Skåneleden. I Österslöv vid Råbelövssjön, Rodatorpet i Sibbhult och norr om Näsum längs Holjeån. Deltagarna bor på Pappersbruket i Östanå.

Text och foto: Åsa Pearce

Back To Top
Translate »