Biosfärlägret bjuder på nya äventyr varje dag

 16 Jun 2015
Nu är Biosfärlägret 2015 i full gång! Under två veckor ska ett trettiotal sommarlovslediga barn och ungdomar fascineras, njuta och förundras över stort och smått runt om i Vattenrikets fina natur. Årets lägertema är ”Bra för natur och människa”, samma motto som hela 10-årsjubilerande biosfärområdet Vattenriket har.

Lägret invigdes vid Ekenabben där lägerbarnen fiskade, håvade småkryp i sjökanten och grillade strandängsburgare tillsammans med ledarna Sam Petersson, Josefin Svensson och ett gäng feriearbetande ungdomar. Anders Tell (S) och Fredrik Axelsson (M) var också med och invigde lägret vid Hammarsjöns strand. 

Varje dag bjuder på nya äventyr. Lägrets andra dag gav sig deltagarna ut till Östra Sönnarslöv på jakt efter fossil, spår efter äldre tiders djur och växter som en gång levt i Vattenriket.
– Vi hittade tänder! berättar Johanna innan hon stoppar in en bit morot i munnen.
– Från en dinosaurie. Vad hette den nu? säger Eric som sitter mitt emot vid bordet.
– Mosasaurie, svara Sam som kommer förbi och undrar om någon vill ha mer äppledricka.
– Det var jättekul! Vi hittade snäckskal, koraller och ben från bläckfiskar också, skjuter Tea in. Och det här var gott och lite annorlunda!

Barnen sitter vid ett långbord dukat med vit duk dekorerad med björkgrenar, spännande fossil och väldoftande fläderblommor. Ferieungdomarna som hjälper till på lägret har för stunden intagit rollen som kypare och går runt med vit handduk på armen och serverar barnen grönsaksstavar och hommus, tzatziki, färskost och blomkålsröra på silverglänsande fat tillsammans med varmt bröd som kommer direkt från fältugnen på glöden bredvid. Det är förrätten på den trerättersmeny som bjuds dagen till ära i ”restaurang Gläntan”.
– Huvudrätten blir en vegetarisk linsgryta med örter och olika bönor med yoghurt och bröd till, berättar Tommy Åkerlund som står för matlagningen tillsammans med Brita Nilsson.
– Och efterrätten som dukas upp när barnen lekt en stund blir en buffé av olika frukter, nötter, choklad och grädde. Vi hoppas att de kommer att gilla det, säger Brita leende.

Under lägret kommer barnen och ungdomarna att prova på paddling och leva medeltidsliv vid den spännande borgsruinen Lillö, färga garn med växter, fläta korgar av pile, besöka en bondgård på sandmarkerna och en fiskare vid havet, måla akvarell och mycket mer. Och bada, leka och bara njuta förstås! Lägret avslutas med att deltagarna gör en utställning i naturums hörsal om allt det roliga de hittat på. Den är alla nyfikna välkomna att titta på fredagen den 26 juni kl 14.00.

Back To Top
Translate »