Biosfär 2013 – forskning mellan himmel och hav

Biosfär 2013 blev en upptäcktsresa mellan himmel och hav med nedslag i grönblå stadsbyggnad, sandstäpp och strandängar.

Biosfärkonferensen är ett samarbete mellan Biosfärområde Kristianstads Vattenrike och Högskolan Kristianstad. Årets konferens blev den fjärde i rad och med fler deltagare än någonsin. Närmare 60 personer fick ta del av ny forskning med kopplingar till Vattenriket. Elva föredragshållare berättade i en halvtimme var om de senaste rönen inom allt från grönblå stadsbyggnad, till strandängar och sandstäpp.

Ett tema var havet. Under 2014 kommer havet att vara i fokus för Vattenrikets verksamhet. Då kommer Havsresan till Kristianstads kommun. Det är ett kunskapsprojekt som drivs av Lunds universitet och som nästa år genomförs tillsammans med Biosfärenheten och Högskolan Kristianstad.
-Vi vill öka kunskapen och förståelsen för vad havet ger oss och på så sätt öka intresset för att förvalta havet väl, sa Ebba Trolle, naturinformatör och projektledare.
Ann-Sofi Rehnstam-Holm, professor i mikrobiologi vid Högskolan Kristianstad, hakade på med aktuell forskning om människan och havet vid Högskolan Kristianstad.

Dessutom gästades årets konferens av en ignobelpristagare (pris till forskning som först får oss dra på smilbanden och sedan att tänka efter).
Emily Baird, forskarassistent Lunds universitet, berättade om sin forskning om hur dyngbaggen navigerar med stjärnornas hjälp.
Dagen avslutades med att naturvårdssamordnare Vattenriket och naturfotograf Hans Cronert delade med sig av sina fina bilder i bildspelet Ännu ett år i Vattenrikets fantastiska natur.
Text: Åsa Pearce
Foto: Victor Englund, Åsa Pearce

Back To Top
Translate »