Årets Biosfärkonferens var den femtonde i ordningen. Genom åren har inte mindre än 150 föredrag…
Naturens nyttor på artig vandring runt naturum
Tänk så gott det är att bita i ett saftigt äpple. Att vi kan sätta tänderna i äpplet är resultatet av en rad olika nyttor som naturen ger oss helt gratis. Naturum Vattenrikets artiga vandringar förklarar hur allt hänger ihop.
-Vi ska kolla på stort och smått, njuta av mångfalden och prata om de tjänster naturen ger oss, ekosystemtjänster, säger Josefin Svensson, naturvägledare, naturum Vattenriket till gruppen som samlats utanför naturum.
Hon håller upp ett äpple. Allt börjar med en kärna, som gror i jorden.
– Växterna gör sin egen mat av luftens koldioxid och markens vatten. Det som blir över är syret, som ju är helt nödvändigt för oss. Denna första ekosystemtjänst – gåva från naturen – kallas fotosyntes och är helt nödvändig både för äppelträdet och allt liv på jorden.
Det är en härlig sommardag, lagom varmt och solen kikar fram. Utanför naturum blommar cikoria, blåeld och gulmåra. En fjäril fladdrar förbi.
-Vi mår bra av att vara här ute i naturen – det är ännu en ekosystemtjänst, säger Josefin.
Hon samlar ihop gruppen vid blommande blåeld.
-Här har vi en humla – ett av naturens underverk. De flyger från blomma till blomma och samlar pollen och nektar. Samtidigt befruktar de blommorna.
Olika växter har olika strategier för att locka till sig pollinerare. Vem kan motstå doften av kaprifol eller jasmin? Genom att dofta gott får de hjälp av insekterna att sprida sitt pollen.
Maskrosen lockar till sig insekter med sin färgprakt, violen har små streck som visar vägen mot blommans mitt.
För att det ska kunna bli frön och kärnor måste blomman pollineras. Det är insekterna som utför det otroligt viktiga jobb som vi kallar pollinering och som är en av planetens viktigaste ekosystemtjänster!
Om en art av pollinerare försvinner kan en annan art fortsätta med det viktiga jobbet. Artrikedom är också en ekosystemtjänst – en försäkring, en förutsättning för att allt det andra ska fungera.
För äpplets befruktning behövs fler pollinerar av många arter för att blommorna ska bli helt pollinerade och äpplet få ett fullt kärnhus.
Ibland behöver naturen lite hjälp att leverera tjänsterna. Utanför naturum finns flera sandlimpor och ett bihotell.
-En och annan har checkat in på bihotellet, pekar Josefin.
Hon tipsar om hur vi kan hjälpa vildbin och humlor hemma i trädgården genom att inte städa så noga och kanske göra egna små bihotell med vassrör.
Carina Yngbrant från Kristianstad är en av deltagarna på den artiga vandringen. Hon promenerar ofta längs Linnérundan. I dag får hon utforska ny mark.
-Lite ahaupplevelser och ny kunskap – som det Josse berättade om bihotellet och sandlimporna, säger hon.
När blommorna pollinerats kan frukt och kärnor börja växa. Äpplet är en av de frukter som smakar gott så många vill äta det. När rådjur och fåglar äter dem så sprider de kärnorna och nya träd kan börja växa. Och vi människor kan plocka ett äpple från träden – tacka bina nästa gång du tar en tugga!
Text och foto: Åsa Pearce