Unga träffas i Vattenriket för ett hållbart Östersjön

 

havet snickarhaken
Sommaren 2025 samlas 50 unga vuxna från tolv biosfärområden i åtta länder runt Östersjön i Biosfärområde Kristianstads Vattenrike. De ska delta i ett ungdomsforum inom ramen för projektet ”Biosphere for Baltic – Future Generations”, finansierat av Svenska Institutet.

Projektet ”Biosphere for Baltic – Future Generations” syftar till att engagera unga i åldrarna 18–28 år i arbetet för ett hållbart Östersjön. Målet är att utveckla nya idéer för att öka ungas deltagande i biosfärområdenas arbete och att skapa ett transnationellt nätverk för ungdomar.

-Genom samarbetet i nätverket ”Biosphere for Baltic” har vi identifierat behovet att engagera unga vuxna i vårt arbete. Ett forum som detta är ett utmärkt sätt att skapa engagemang och bygga nätverk,” säger Åsa Pearce, projektledare och informationsansvarig vid Biosfärområde Kristianstads Vattenrike.

Visualisera en hållbar framtid
Under fyra intensiva dagar kommer deltagarna att fördjupa sig i biosfärområdenas arbete och utforska naturbaserade lösningar för att bevara och förbättra Östersjöns ekosystem.
-En av höjdpunkterna blir workshopen ”Tänk om”, där deltagarna gemensamt visualiserar en hållbar framtid och diskuterar konkreta åtgärder för att uppnå den, säger Åsa Pearce.

Nätverket ”Biosphere for Baltic” har under flera år samarbetat i olika projekt. Detta är tredje gången som nätverket sökt och fått medel från Svenska Institutet. Det nya projektet ”Biosphere for Baltic – Future Generations” har fått ett bidrag på drygt 770 000 kronor. Det startar nu i september och pågår till februari 2026.
-Vi hoppas att ”Biosphere for Baltic – Future Generations” kommer att ge unga människor en aktiv roll i att forma en hållbar framtid för Östersjön,” avslutar Åsa Pearce.

Läs mer om nätverket Biosphere for Baltic här: Samarbete för Östersjön – Biosfärområde Kristianstads Vattenrike

Back To Top
Translate »