Årets Biosfärkonferens var den femtonde i ordningen. Genom åren har inte mindre än 150 föredrag…
Vättar och väsen i Vattenriket
Vägen till kunskap och engagemang kan se ut på många sätt. Vattenriket tar hjälp av vättar och väsen för att berätta om områdets fantastiska natur. I fredags invigdes en sagostig på Norra Lingenäset och i maj blir det natur- och sägenvandringar på Balsberget, Forskar och Äspet.
I fredags invigdes Vättestigen på Norra Lingenäset. Vattenrikets första sagostig berättar om en liten vätte som tappat bort sin älsklingsblomma. Solen skiner och fåglarna sjunger, men utan vätterosen kan det inte bli vår på riktigt, tycker han.
Invigningen bjöd på livesänd premiärvandring med Vildrikets förskola.
-Vi ska hjälpa vätten hitta sin favoritblomma! ropade barnen när naturvägledare Erik Kohlström introducerat sagan. Det är Erik som skrivit, illustrerat och läst in som ljudguider.
Sagan berättas på fantasifulla skyltar längs den 600 meter långa rullvänliga stigen med Araslövssjön på ena sidan och ekar, bokar och hassel på den andra. Så här på våren är marken översållad med blåsippor, vitsippor och ramslök.
Längs stigen fick barnen möta några av djuren som lever i Lingenässkogen. Motorsågade ekskulpturer i form av en myra, vinbergssnäcka och skogsmus ger liv åt berättelsen. Vättestigen vänder sig till både barnfamiljer och förskolor som ett pedagogiskt verktyg.
Den är en del i LONA-projektet ”Tre bubblare längs Vattenrikeleden” för att utveckla besöksplatserna längs Skåneleden SL6 Vattenriket.
Vandringar och ljuguider
Ytterligare tre besöksplatser har vättar och väsen i fokus under våren. Ett samarbete med Unescos immateriella kulturarv Sagobygden i Ljungby har vi tagit fram historier och sägner från Balsberget, Forsakar och Äspet.
Vid tre tillfällen guidar naturums naturvägledare tillsammans med berättarpedagog Tine Winther bland näcken och pysslingarna vid Forsakar, jätten Balser på Balsberget och Äspets förlista fartyg. Historierna kommer att finnas som audioguider på skyltar med qr-koder längs stigarna på Balsberget och Forsakar.
Äspet: Söndag 9 maj kl 10-12.30 samling på parkeringen vid Utemuseum Äspet.
Balsberget: Söndag 16 maj kl 10-12.30 samling på Balsbergets parkering.
Forsakar: Söndag 23 maj kl 10-12.30 samling på Forsakars parkering
Anmälan: På grund av rådande restriktioner för att förhindra spridning av Covid-19 är antalet platser begränsade. Anmäl dig via mail till naturum@kristianstad.se. Ange namn och telefonnummer.
Text och foto: Åsa Pearce