Vintertid är örntid i Vattenriket

havsörn

Det är gott om örnar i vinter. I början på januari räknade Nordöstra Skånes fågelklubb cirka 75 havsörnar i Bromölla och Kristianstads kommuner. Det är den näst högsta noteringen sedan räkningarna började på 1970-talet.  

Med ett vingspann på över två meter är havsörnen vår största rovfågel. Under 1900-talet var den nära att utrotas på grund av jakt och miljögifter. Tack vare fridlysning, stödmatning och minskad påverkan av miljögifter har stammen kommit tillbaka

Rekordåret för havsörnar var 2015 då fågelklubben räknade 80 individer. I fjol rapporterades 69-74 havsörnar och i år 75. För kungsörnen är läget besvärligare. Den är inte uppe i ett antal som krävs för att säkra populationen. Vid årets räkning såg fågelklubben sju kungsörnar.

Flera par havsörnar häckar i Vattenriket och totalt brukar ett fyrtiotal individer hålla till i området. På vintern samlas havsörnar från andra områden till Vattenriket för att här finns gott om mat när tiotusentals gäss och andfåglar samlas i våtmarker och vattendrag.

Skåda örn i Vattenriket:
I Vattenriket finns flera ställen med goda chanser att se havsörnar. De flyger ofta över centrala Kristianstad. Titta upp när du är i stan! Andra bra spaningsplatser är Lerduvetornet vid Araslövssjön, Håslövs ängar, Utemuseum Åsum och längs Linnérundan.

Läs mer om örnar här.

Vid Egeside finns ett bokningsbart gömsle för örnskådning och fotografering. Mer information i Facebookgruppen Friskens örn- och fotogömsle.

Örntider på naturum Vattenriket: I januari är det örntider på naturum. Passa på att lära mer om Vattenrikets gigant:

Örnprat för små öron Alla lördagar i januari kl 12. Naturvägledaren berättar om örnar och visar filmen ”Örjan den höjdrädda örnen”.

Örndag i Tosteberga hamn Söndag 19 januari kl 9–13 i Tosteberga hamn vid bodarna.
Skåda örnar med Nordöstra Skånes Fågelklubb, Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet.

Örnarna i VattenriketLördag 25 januari kl 14–15. Patrik Olofsson, naturfotograf och filmare, visar fantastiska bilder från sina år med örnarna i Vattenriket.

Örnbuss till Tosteberga Söndag 26 januari kl 9–13 avgång från naturums parkering.
Ta bussen till de övervintrande örnarna vid kusten. Biljetter 100 kr. Förköp på naturum eller via swish. Ring receptionen 044-13 23 30 för instruktion. I priset ingår bussresa, guidning, dricka och grillad korv. Ta med varma kläder och kikare. Samarr. Nordöstra Skånes Fågelklubb, Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet.

Foto: Patrik Olofsson/N

Back To Top
Translate »