Vattenrikets turister ger klirr i kassan

31 miljoner kronor. Så mycket pengar spenderade naturum Vattenrikets besökare på transporter, övernattningar, shopping och restaurangbesök i området.


Handelns utredningsinstitut, HUI, har gjort en besökskartläggning och turistekonomisk analys för naturum Vattenriket. Den bygger på 1500 personlig intervjuer som gjordes på naturum april-oktober. Resultatet ligger helt i linje med tidigare analyser 2011 och 2013.
– Naturturism är ett av tre utpekade teman med stor utvecklinspotential för turistföretagen i vårt område. Den här analysen är en bekräftelse på att naturum Vattenriket är en viktig dragare, säger Eva Berglund, turismstrateg, Kristianstads kommun.

Analysen visar att  två tredjedelar av besökarna kommer från en annan del av Sverige eller från utlandet.
-Det är glädjande att vi fortsätter att ha en så stor andel tillresta besökare på naturum, säger Karin Magntorn.

Fina omdömen på TripAdvisor
En bidragande faktor till de många internationella besökarna (15 procent) kan vara de positiva omdömen som besökare lämnar om Vattenriket på TripAdvisor. Naturum Vattenriket har fått den fina utmärkelsen Certificate of Excellence – ett kvitto för boenden, sevärdheter och restauranger som kontinuerligt får bra omdömen från resenärer.

Den som söker på TripAdvisor efter ”naturupplevelser i Skåne” hittar naturum Vattenriket på första plats. Sedan naturum Vattenriket öppnade 27 november 2010 har 736 000 besök räknats. Och många är mycket nöjda med sitt besöka. I receptionen ligger den tionde (!) gästboken i ordningen.

Fantastiska naturupplevelser mitt i stan
Den som bläddrar kan glädjas åt massor med fantastisk omdömen på flera olika språk.
-Kristianstad är en fantastisk stad som har kvar mycket av sina naturliga omgivningar. Här finns fantastiska naturupplevelser som utter och kungsfiskare mitt i stan. Sedan gör naturum sitt till för att förgylla besöket, säger Karin Magntorn.

En tredjedel av besökarna i den turistekonomiska analysen uppger att de bor i Kristianstad.
-Vi märker att Kristianstadsborna kommer tillbaka många gånger för att vara med på våra aktiviteter, säger Karin.
På lördagar och söndagar nu i december kan pysselsugna barn i vuxet sällskap komma hit till naturum och pyssla.
-Vi har laddat med nötter, kottar och annat naturligt pysselmaterial. Välkomna!
Text: Åsa Pearce
Foto: Patrik Olofsson och Åsa Pearce

Back To Top
Translate »