Väldoftande raritet får hjälp att överleva

För många Åhusbor är den doftande vita blomman en välbekant växt. Men sandnejlikan håller på att trängas undan. Nu tar Vattenriket hjälp av traktens trädgårdsägare i ett projekt som ska gynna den hotade arten.

Tuva av sandnejlika. Foto: Patrik Olofsson/N
Foto: Patrik Olofsson/N

I resten av landet och i hela Europa är sandnejlikan en sällsynt art. Den är fridlyst och finns med på EU:s lista över arter som Sverige har särskilt ansvar för. Samtidigt är det en karaktärsart för Åhus.

Redan Linné…
På 1750-talet när Carl von Linné reste mellan Åhus och Kristianstad njöt han av de väldoftande vita blomkuddarna. Här trivs den fortfarande på de kalkrika och sandiga markerna.
-Det ska vara torrt, soligt och sandigt. Det får inte växa för tätt runt växten eftersom fröna tar sig bäst i lös sands, säger Josefin Svensson, Vattenrikets naturvägledare.

Projekt för trädgårdsägare
Förr var arten vanlig runt Åhus. I dag är sandnejlikan hårt trängd när många vill bygga eller odla på den attraktiva marken. Nu startar Vattenriket ett projekt som ska gynna växten.
-Det handlar om att klippa vägkanterna lite senare på säsongen när sandnejlikan har blommat över, säger Josefin Svensson.

Låt gräsklipparen vila
Men framför allt vill hon nå ut till villaägare som har sandnejlika i sina trädgårdar. Den som har den rara blomman i sin trädgård kan nämligen med gott samvete låta gräsklipparen vila och gödsla mindre.
-På så sätt gynnar man en växt som är tjusig, doftar gott och är väldig ovanlig, säger Josefin.
Text: Åsa Pearce
Foto: Christer Neideman/Sländan

Kontakt: Josefin Svensson, projektledare på Vattenriket: josefin.svensson@kristianstad.se
Informationskväll om sandnejlikan: Aoseum, tors 10 maj kl 18.30. Botanist Kjell-Arne Olsson berättar om sandnejlikan i Åhus. Var växer den, kanske i din trädgård?
Trädgårdsvandring vid grönområdet söder om Palmérs väg i Åhus tis 3 juli kl 18:30. Vi tittar på sandnejlikor och får tips om hur vi bäst sköter dem. Botanist Kjell-Arne Olsson svarar på frågor.

Back To Top
Translate »