Tranorna samlas vid Pulken – nu är det vår!

Luften ljuder av trumpetande tranor. Med utfällda ben singlar de ner på fältet vid Pulken. Här kan de äta och vila ut. Den senaste veckan har allt fler fåglar landat här. Nu är matningen igång.

Tranornas ankomst är ett efterlängtat vårtecken. De senaste åren rastar ett allt större antal i Vattenriket. Som mest har 7000 tranor räknats på samma gång. Pulken är en populär rastplats – ett tranornas Bed & Breakfast.

Ett normalt år brukar tranorna flyga in i månadsskiftet mars/april. I år är de ovanligt tidiga. Redan i februari sågs enstaka fåglar och i går kväll räknade fågelklubben till 1900 tranor. Förklaringen ligger i det milda och soliga vädret.

Sedan några år tillbaka utfodras tranorna med korn på ett speciellt matningsfält vid Pulken. På så vis hålls de borta från den begärliga vårsådden på kringliggande nysådda åkrar. I dag sätter matningen igång.

Från fågeltornet vid Pulken kan besökare från när och fjärran se fåglarna äta på matningsfältet och övernatta i våtmarken. När det är som mest fåglar och folk finns Vattenrikets personal på plats, liksom Nordöstra Skånes fågelklubb. Härnestads byalag grillar korv vid tornet.

Ett annat spännande sätt att uppleva tranorna är från Helge å. Landskapet JO erbjuder transafari med gummibåt. Turen ger möjlighet att  uppleva vårens fågelliv från ett nytt perspektiv.

Text: Åsa Pearce
Foto: Mattias Roos

Tranor i fokus:
Tranprat och Tranflygning
naturum Vattenriket
Lördag 22 mars kl 11 & 13.

Naturums pedagog berättar om tranornas spännande liv. Med hjälp av papperstranor tar vi oss fram längs tranans flyttväg, från Spanien till Vattenriket.

Trandans med Carl Christian Tofte
naturum Vattenriket

Lördag 22 mars kl 14.
Få är så bekanta med tranornas alla krumbukter som fågelkonstnären Carl Christian Tofte. Med filmsekvenser och detaljerade skisser tolkar han tranornas rörelser åt oss.

Prat efter mat – Tranor i vattenriket
naturum Vattenriket
Tisdag 25 mars kl 12.15–13.00.

Vi firar Trandagen med att naturfotograf Patrik Olofsson/N visar bilder och berättar om tranorna i Vattenriket.

Tranmålning LIVE
naturum Vattenriket
Tisdag 25 mars kl 13-15
naturum Vattenriket

Vi fortsätter fira Trandagen med att fågelkonstnären Carl Christian Tofte färdigställer en tranmålning på naturum. Kom och se en mästare in action.

Transkådning vid Pulken
Onsdag 2 april kl 11–15 vid Pulken. 

Vi hälsar äldre och rullstolsburna särskilt välkomna och ser till att det finns plats för er i tornet. Ange adressen Pulken, Härnestadsvägen 155, om du kommer med färdtjänst.

Back To Top
Translate »