Nya Opteryx 2.0 slår ett slag för Vattenriket

I dag släpptes Opteryx 2.0. Den nya turen tar oss söderut mot Åhus sand och strand. Vi dyker ner under ytan bland blåstång och pungräkor. För att sedan flyga upp över golfbanans sällsynta växter och insekter. 

En resa med Opteryx över och under vattenytan är en upplevelse utöver det vanliga. I film och med animeringar, ljud och inte minst rörelser får man en illusion av att besöka Vattenriket.

Kulfaktorn är en viktig ingrediens i naturums utställning.
-Vi är övertygade om att humor bidrar starkt till inlärningen. Vi hoppas att turen med Opteryx 2.0 fascinerar och ger intryck som gör att besökarna vill följa med oss ut på exkursioner till sand och strand i sommar och att alla kommer ut med ett leende på läpparna! säger Karin Magntorn, naturumföreståndare.

När dörren stängts skakar farkosten igång och vi åker upp över Helge å och Hammarsjön, vidare till havet och åmynningen i Åhus. På stranden vid Snickarhaken dyker vi ner under ytan bland tång och pungräkor. För att sedan flyga norrut över golfbanans blommor och bin.

Ut kommer ett gäng lyriska passagerare. Ord som häftigt, roligt och fartfyllt, surrade i luften.
-En smash hit – den slår verkligen ett slag för Vattenriket, säger Evert Valfridsson, Vattenrikets vänner.
Torsten Jeppsson, ordförande i Vattenrikets vänner, tycker att filmen speglar samspelet mellan samhälle och natur.
-Och det är fantastiskt härligt att få se hur ån möter havet i Åhus!

Vattenrikets vänner och Lions club i Åhus är två organisationer som samlat in pengar för att göra den nya attraktionen möjlig.
-Det är inte varje dag vi ger bidrag till tivoliverksamhet, men kan vårt bidrag hjälpa till att öka naturintresset är det jättebra, säger Leif Dahlquist, Lions club Åhus.

Gladast av alla är Karin Magntorn.
– Ända sedan invigningen för tre år sedan har vi längtat efter dagen då vi skulle kunna presentera en ny upplevelse, denna gång en resa till sand och strand, där vi lär känna en annan värdefull del av Vattenriket. Naturums utställning har som mål att bjuda på upplevelser som inspirerar besökarna att ge sig ut genom dörren och uppleva det riktiga Vattenriket.

Fotnot: Vattenrikets vänner har bidragit till Opteryx 2.0 med 55 000 kronor, varav Lions club Åhus skänkt 25 000 och föreningarna Vähusens vänner och Gamla Christianstad donerat 10 000 kronor vardera.

Text: Åsa Pearce
Foto: Karin Magntorn och Åsa Pearce

Back To Top
Translate »