En julhälsning från Vattenriket!

Det lider mot jul, men snön lyser med sin frånvaro. Blidvädret gör att ovanligt många gäss rastar i området just nu. Förra helgen räknade fågelklubben rekordmånga – 43176 stycken.

Vattenrikets gäss fick spela huvudrollen i naturums Mårtensfirande. Det blev en heldag med föredrag och biosfärbuss om gässen och gåsgruppens biosfäriska arbete med de stora flockar som rastar i Vattenriket.

Under det senaste kvartalet har det hänt en hel del i vårt Biosfärområde. Några av oss var med vid EuroMAB 2013 i Frontenac Arch Biosphere, Kanada, i oktober. Konferensen med 190 delegater från 52 länder gav många nya kontakter och idéer till projekt och arbetssätt.
I tisdags hölls premiärvisningen av nya Opteryx 2.0. Turen följer Helge å söderut mot Åhus. Efter en djupdykning bland tång och räkor lyfter farkosten över sandmarkernas och golfbanans sällsynta växter och insekter. 

Även årets forskningskonferens Biosfär 2013 blev en upptäcktsresa mellan himmel och hav – med nedslag i grönblå stadsbyggnad, på sandstäpp och strandängar.

Under hösten har HaV lagt fram sin utredning om Hanöbukten och konferensen Vatten 13 i Åhus ökade kunskapen kring läget för havet. I Vattenriket testar forskare från Lund om blåmusslor kan ge en ledtråd om hur organismer påverkas av det bruna vattnet.

Kiviksbredans grundområde en mil utanför Åhus lockar många övervintrande fåglar. Och det är inte så konstigt – nytagna bottenprover visar på god ekologisk status med mycket musslor och märlor.

Försvarsmaktens övningsområde på Åsumsfältet är ett eldorado för hotade insekter. När militärens aktiviteter minskat riskerar de sandiga markerna att växa igen. Nu görs insatser för att hålla dem öppna.

Också vid Sånnarna utanför Åhus görs åtgärder för att blotta sand där många hotade arter kan leva.

Naturums pedagog Sam Peterson hjälper eleverna på Österslövs skola bevara den mindre hackspetten i skogen intill skolan. Arbetet är ett litet steg för att rädda världen på hemmaplan.

Nu önskar vi på Vattenriket en riktigt god jul och ett gott nytt år! Passa på att utforska Vattenrikets fina natur under helgerna. Tag en promenad på Näsby fälts nygrusade slingor eller upplev vattenfallet i Forsakar där den övre stigen rustats upp med ny trappa och bro.

Text: Åsa Pearce
Foto: Christer Neideman, Sländan

Back To Top
Translate »