Naturmorgon sänder från Vattenriket

Radioreporter Erik Kohlström håvar upp märlor och sländelarver. Vramsån har vaknat till liv efter vintern. På lördag sänder Naturmorgon från Vattenriket. Kl 06.14 sprakar programmet igång.

Luften ljuder av sång från koltrastar och lövsångare. På marken blommar gul svalört. Det är en härlig vårmorgon vid badplatsen i Gärds Köpinge. Naturmorgons reporter Erik Kohlström är på plats för att lära känna området han ska sända från på lördag.

Erik berättar att han varit nyfiken på Vattenrikt länge och ser fram emot sändningen.
-I Vattenriket finns en stor variation i naturtyper och så är det en spännande kombination av kulturlandskap och sprudlande natur.

Ett av Skånes finaste vattendrag
Den som slår på radion tidigt på lördag morgon får höra naturvägledare Josefin Svensson och Vattenrikets limnolog Jonas Dahl berätta om livet på åns botten, där dagsländorna gör sig redo för svärmning efter flera år som larver. 

Det kommer också att handla om växterna i och intill ån. Vramsån är ett av Skånes finaste vattendrag och många växter och djur trivs här.
-Till exempel finns alla stormusslor kvar här. Det är en indikator på fint vatten, säger Jonas Dahl, Vattenrikets limnolog.

Både strömmande och lugnt
Att ån inte rätats ut innebär att den rymmer flera olika vattenmiljöer, både strömmande och lugnare vatten. I de lite lugnare delarna växer en riktig raritet – jättemöjan.
-När jungfrusländorna sitter på de vita blommorna i jättemöjans gröna hårsvall är det riktigt magiskt, säger Josefin Svensson.
Se där ett skäl för Erik Kohlström att komma tillbaka i juli, det är då jättemöjan blommar.

Lyssna på Naturmorgon live i P1 på lördagmorgon kl 06.14-07.55. Vaknar du lite senare går det bra att lyssna från Sveriges radios hemsida också.

Back To Top
Translate »