Stort EU-projekt om torvmarker

Vattenriket har tillsammans med 16 andra aktörer i Skåne, Halland och Själland beviljats projektmedel från Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak. Projektet Land 4 Climate har fokus på återvätning av torvmarker och pågår mellan 2024 och 2027.

Återvätning av dränerad torvjord har potential att bidra till minskade utsläpp av koldioxid, klimatanpassning och ökad biologisk mångfald. Åtgärderna som genomförs i projektet kommer användas för att dra lärdomar som kan delas mellan projektets deltagare och till andra.

I Land4Climate deltar kommuner, vattenråd, universitet, företag och myndigheter. Genom att utbyta erfarenheter och lära av varandra över landsgränsen är förhoppningen att arbetet med återvätning av organogen jord kan utvecklas snabbare och mer effektivt.

Projektets syfte är att:

  • Återväta mer torvjord
  • Hitta metoder för att minska barriärer
  • Utveckla multifunktionella lösningar
  • Stödja och underlätta för lokala aktörers engagemang
  • Kunskapsutbyte mellan deltagare och externa aktörer

 

Återvätning på båda sidor Öresund

Sveriges och Danmarks olikheter i våtmarksarbetet kan bli en språngbräda för effektivare åtgärder. Danmark har som mål att ta 100 000 hektar organogen jordbruksmark ur drift för att återställa den till våtmark, så kallad udtagning af lavbundsjorde, med syftet att minska utsläpp av koldioxid. De genomförda projekten är än så länge få men stora. I Sverige genomförs återvätning oftast på mindre arealer och i skogen. I både länderna går arbetet med återvätning långsamt och i nuvarande takt nås inte uppsatta målnivåer.

Solceller, rekreation och biologisk mångfald

Land4Climate tar utgångspunkt från de hinder och utmaningar som kommuner, vattenråd och myndigheter upplever i samband med våtmarksprojekt på organogen jord. Projektet ska främja utbyte erfarenheter och höja kunskapsnivån gällande återvätning bland deltagarna och andra aktörer. Målet är att arbetet med återvätning ska öka i omfattning och genomföras på sätt som skapar största möjliga nytta.  I projektet uppmuntras att undersöka möjligheten att kombinera återvätning av organogen jord med flera nyttor, så som rekreation, solceller eller främjande av biologisk mångfald.  Projektet ska skapa goda exempel som kan inspirera och bidra med lärdomar för framtida åtgärder.

Snabba fakta

Projektnamn: Land4Climate
Projektledare: Gate21 & Biosfärkontoret Kristianstads Vattenrike
Medverkande: Sverige: Biosfärkontoret Kristianstads Vattenrike, Sveriges lantbruksuniversitet, Skogsstyrelsen, Hässleholms kommun, Lunds kommun, Osby kommun, Segeåns vattenråd, Falkenbergs kommun. Danmark: Gate21, Den Danske Klimaskovfond, Faxe kommune, Guldborgsund kommune, HOFOR, Köpenhamns universitet, Lejre kommune, Lolland kommune, Roskilde kommune.
Finansiärer: Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak, region Själland samt deltagande aktörer.
Total budget: Hela projektet är cirka 3,4 miljoner euro, varav cirka 2 miljoner euro är stöd från Interreg ÖKS. Resten är medfinansiering från de 17 parterna, samt från Region Själland.
Genomförs 2024-2027
Kontakt: Mattis Vindelman mattis.vindelman@kristianstad.se

Globala mål

Miljömål nr 13
Miljömål nr 15
Miljömål nr 17

Läs mer

Back To Top
Translate »