Kristianstad är Skånes bästa friluftskommun

Kristianstads kommun hamnade åter i toppstriden om utnämningen Sveriges Friluftskommun. Placeringen blev nummer tre i landet och nummer ett i Skåne.


Det var på Tankesmedjan för Friluftsliv i förra veckan som ”Sveriges friluftskommun 2013” utsågs. Utmärkelsen baseras på en undersökning av hur landets kommuner arbetar med det lokala friluftslivet.

Vann gjorde Örebro kommun. Kristianstads kommun blev Skånes bästa friluftskommun för fjärde året i rad och placerade sig återigen bland landets tre bästa kommuner.

Undersökningen har fokuserat på tre områden: planer för friluftsliv, information och samarbeten kring friluftsliv samt aktiviteter inom friluftsliv.

Ett skäl till att Kristianstad placerar sig väl är Vattenrikets samarbeten med ideella organisationer i naturums programråd och kring gemensamma aktiviteter.
Flera byalag är engagerade i bussturer till tran- och örnskådning. Under året startades Vattenrikets vänner, som bland annat medverkar i utbildning av biosfärambassadörer.

Dessutom har kommunen avtal med flera ideella föreningar om drift och underhåll av friluftsområden, badplatser och småbåtshamnar.
Kommunen arbetar aktivt med olika ideella föreningar som orienteringsklubbar och scouter för att få hit större evenemang som O-Ringen 2014 och World Scout Jamboreen 2011. 

Fakta om utmärkelsen Sveriges Friluftskommun
Utmärkelsen Sveriges friluftskommun 2013 baseras på en enkät som besvarades av 262 av landets 290 kommuner. Totalt kunde en kommun få 31 poäng i undersökningen. Örebro fick full pott. På andra plats kom Söderhamn med 30,5 poäng. Och på tredje plats Kristianstad, Ludvika, Sundsvall och Örnsköldsvik på 30 poäng.

Text och foto: Åsa Pearce

Back To Top
Translate »