Konst och hantverk inspirerar på Biosfärlägret

Gräsänder, jungfrusländor och blommande jättemöja. Barnen har lätt att hitta motiv att måla av vid Vramsån i Gärds Köpinge. Vattenriket som inspirationskälla är temat för årets Biosfärläger.


Ett gäng badar i det kalla vattnet och på bron fiskas det för fulla muggar. I en spann simmar dagens fångst – två små mörtar.
-Det är bättre fiskelycka i dag än i går vid Lillö.

Saga, Moa, Agnes och några till har slagit sig ner vid ett picknickbord med sina akvarellfärger. Gräsänder, näckrosor och åvyer tar form på papprena. För Agnes är det första gången på biosfärläger.
-Mamma läste en artikel om lägret i tidningen och jag tyckte det lät roligt. Jag tycker om att vara ute i naturen och göra olika saker, säger hon.


En bit ut i ån blommar jättemöjan för fullt och ovanför de vita blommorna dansar ett gäng himmelsblå jungfrusländor. Köpingekonstnären Katarina Engsrö har målat av det mesta runt Vramsån.
-Ån, fälten, byn. Jag är så glad att jag får vara en del av Biosfärlägret. Jag älskar akvarellmåleri och det är roligt att lära ut och göra andra glada. Det finns inget rätt eller fel, man ska göra som man känner, säger hon.

I dag visar hon barnen olika akvarelltekniker.
-Det går att måla med tvättklämma, gladpack, smörgåspapper och att strö flingsalt i färgen ger en spännande effekt, säger Katarina.

Barnen väljer själva var de vill sitta och måla. Hanna sitter som näcken i bäcken. Från sin sten har hon utsikt över laxtrappan, sländorna, jättemöjan, ån och kvarnen.


Varje dag gör deltagarna en utflykt i Vattenriket och hälsar på lokala konstnärer och hantverkare. De får prova på att tova, göra kolkritor, tälja i bark och mycket mera.
-Vi utgår ifrån det vi ser, hör och känner sedan använder vi konst och hantverk för att förstärka och fördjupa upplevelsen, säger Sam Peterson, naturpedagog på naturum Vattenriket och den som håller i lägret.


Jakob är feriearbetare på lägret för andra året i rad. Han har varit med och målat akvareller och serverar dagens grillade korv.
-Jättekul, det bästa sommarjobba jag haft!

Fakta:
Biosfärlägret varar vecka 25 och 26. Det går ut på att uppleva, upptäcka och lära mer om Biosfärområde Vattenriket. Trettio barn i åldern 10-14 år deltar.
Text och foto: Åsa Pearce

Back To Top
Translate »