God jul från Vattenriket!

Det har varit en spännande höst i Vattenriket. Inte minst när naturum Vattenriket utsågs till Årets naturum 2012 vid den nationella naturumträffen i november.

Kristianstad är staden mitt i ett Vattenrike. Vad betyder vattnet för staden? Årets fjärde kvartal inleddes med temat Vattenstaden Kristianstad på naturum med fotovernissage och utställning om möjligheternas vatten.

Årumsreservatet runt naturum är Nordens främsta miljö för den ovanliga gula blomman gullstånds. Vid årets inventering räknades hela 2760 blomstänglar i provytan i Årummet.

Sugen på mygg? Eller en resa över stjärnhimlen? Kanske laga mat ute över öppen eld? Under höstlovet erbjöd naturum Vattenriket aktiviteter för alla sinnen.

Till våren planerar Vattenriket att utbilda en grupp biosfärambassadörer, som ska hjälpa till att sprida kunskap om Vattenriket. En fredag i oktober fick vi inspiration av biosfärambassadörer från Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle.

Vattenrikets samarbete med Kristianstads golfklubb i Åhus har gett golfbanan en ny sälg och nya skyltar om områdets fina naturvärden. Sälgen gynnar mångfalden genom att vara ett skafferi för bin och insekter.

Åhus är inte bara hav och strand. Det vidsträckta landskapet en bit från kusten är unikt i sitt slag. Inom kort blir Horna sandar och Sånnarna nya kommunala naturreservat.

För tredje året i rad arrangerade Vattenriket konferensen Biosfär 2012 i samarbete med Högskolan Kristianstad. Det blev en dag fylld med spännande föredrag om allt från utterns återetablering i Helge å till sandmarkerna som eldorado för insekter.

Lagom till vårens transäsongen får besöksplats Pulken en ny utställning. C4 Teknik naturvård är i full färd med att bygga om fågeltornet. Den nya utställningen ska ge tranorna en mer framträdande roll.

Du kan prenumerera på nyheter genom att fylla i din mejladress nere till höger på bloggen. Eller följa oss på facebook.

God jul och gott nytt år!

Back To Top
Translate »