Fiskgjusarnas häckning på hemsidan

I Hammarsjön häckar just nu ett fiskgjusepar som vi har glädjen att följa med webbkamera under hela sommaren. Paret häckar på en plattform som byggdes våren 2012. Plattformen och webbkameran är en del av Vattenrikets projekt Birds online.

I mitten på juli var ungarna stora nog att ringmärkas av Mirja Ström-Eriksson och Roine Strandberg vid Lunds universitet. När de första bilderna sändes uppdagades att även honan var ringmärkt.

Eftersom det inte häckat någon ringmärkt hona vid Hammarsjön tidigare var det en stor överraskning. Den svarta färgringen med inskription avslöjade att honan härstammar från Norra Tyskland.

Det visade sig att honan var född sommaren 2001 vid Warthe i Boitzenburger Land norr om Berlin – 310 km från Hammarsjön.
-Fiskgjusen ökar för tillfället i Tyskland vilket kan förklara att arten även ökar hos oss, inte minst i Vattenriket där ett par nyetableringar skett under sommaren, säger Roine Strandberg.

Webbkameran får sin ström från solcellspaneler och sänder sina bilder via mobilnätet från Hammarsjön och ut på internet. Det har varit mycket uppskattat både på naturum och av internetbesökare att på det här viset kunna följa fiskgjusarnas häckning och fisketurer. Webbkameran har haft trogna besökare som engagerat sig och hört av sig med glada tillrop.

-Att på detta sättet kunna bidra till ett ökat engagemang och intresse för Vattenrikets höga naturvärden känns roligt och viktigt, säger Karin Magntorn, projektledare för Birds online.

Vattenriket har fått pengar från Länsstyrelsen i Skåne för projektet som fått namnet ”Birds online”.

Back To Top
Translate »