Projektbeskrivning Biosphere for Baltic – Future Generations
Projektet Biosphere for Baltic – Future Generations, BFB-FG, syftar till att engagera unga i åldrarna 18–28 år i arbetet för ett hållbart Östersjön. Målet är att utveckla nya idéer för att öka ungas deltagande i biosfärområdenas arbete och att skapa ett transnationellt nätverk för ungdomar.
Sommaren 2025 samlas 50 unga vuxna från tolv biosfärområden i åtta länder runt Östersjön i Biosfärområde Kristianstads Vattenrike. De ska delta i ett ungdomsforum inom ramen för projektet Biosphere for Baltic – Future Generations, finansierat av Svenska Institutet.
Under fyra intensiva dagar kommer deltagarna att fördjupa sig i biosfärområdenas arbete och utforska naturbaserade lösningar för att bevara och förbättra Östersjöns ekosystem.
Genom samarbetet i nätverket Biosphere for Baltic identifierades den gemensamma utmaningen i att engagera unga vuxna i biosfärarbetet. Ett ungdomsforum är ett sätt att skapa engagemang och bygga nätverk mellan unga vuxna i Östersjöregionen.
Förutom ungdomsforumet kommer projektet att hålla webbinarier för att dela erfarenhet av att infomera, inspirera och involvera unga vuxna i arbetet lokalt i biosfärområdena som ingår i nätverket Biosphere for Baltic. Externa organisationer bjud in för att dela med sig av framgångsrika projekt och erfarenheter.
Nätverket Biosphere for Baltic har under flera år samarbetat i olika projekt. Detta är tredje gången som nätverket sökt och fått medel från Svenska Institutet.
Snabba fakta
Projektnamn: Biosphere for Baltic – Future Generations
Medverkande: Biosfärområde Kristianstads Vattenriket, Biosförområde Blekinge arkipelag, Biosfärområde Nedre Dalälven, Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka, Möns biosfärområde, Sydöstra Rügens biosfärområde, Skärgårdshavets biosfärområde, Norra Karelens biosfärområde, Slowinski biosfärområde, Zuvinto biosfärområde, Västra Estlands biosfärområde, Norra Vidzeme biosfärområde
Finansiärer: Svenska Institutet, Kristianstads kommun
Total budget: 860 000 kr
Genomförs 2024-2026
Kontakt: Åsa Pearce asa.pearce@kristianstad.se