Vramsån virvlar in på naturum under höstlovet

I våras fick 150 elever i Nosabyskolans bild- och formklasser upptäcka Vattenrikets rika natur vid Vramsån tillsammans med naturums pedagoger. Utifrån upplevelserna har de skapat en utställning som visas på naturum under höstlovet.

Bild och formklassernas utställning

Under 2020 samarbetar Nosabyskolans bild- och formklasser med naturpedagogerna Sam Peterson och Erik Kohlström på naturum Vattenriket. Samarbetet involverar ekologi och skapande med inspiration från Vramsån virvlande vatten.

I våras åkte de på exkursioner till Vattenrikets besöksplats i Gärds Köpinge. Här fick eleverna undersöka och dokumentera livet i ån tillsammans med Sam och Erik.
Målet var att ge en liten inblick i den rika biologiska mångfalden som finns i Vattenriket och inspiration till att skapa djur, växter och miljöer med olika typer av teknik och material, säger Sam Peterson.

Bild o formklasser ställer ut på naturum

Malin Nilsson, profilansvarig för bild- och formklasserna sätter stort värde på samarbetet.
-Det blir en totalupplevelser att få vara med Sam vid Vramsån. Att få all den kunskap och energi som han förmedlar så otroligt engagerat!

Väl hemma på skolan har bild- och formklasser gått på djupet med temat livet under ytan.
-Vi utgår ifrån att eleverna lär sig genom att själva skapa. När de ska illustrera ett djur måste de ta reda på i detalj hur djuret ser ut och hur och var det lever, säger Malin Nilsson.

Vid sidan av fakta om enskilda arter har eleverna också lärt sig hur alla växter och djur hänger ihop.
-Det är bra att vi fått lära oss att det finns så många djur i Vattenriket. Och att alla behöver finnas där, säger Thea Petersson elev i 9BF.

Nu blir elevernas arbete en utställning som visas på naturum under höstlovet. Där får lovlediga barnfamiljer möta gammelgäddan, en gigantisk sötvattensgråsugga och andra fantastiska fiskar och ”storkryp”.
-Vi vill att utställningen ska förmedla hur det känns att vara under ytan i Vramsån, säger My Mattsson elev i 9BF.

Text och foto: Åsa Pearce

Detta händer på naturum Vattenriket under höstlovet:

Upplev Vramsån under ytan Tisdag-söndag 27 oktober-01 november, drop in kl 11-16 Dyk ner i Vramsåns virvlande vatten tillsammans med vår naturpedagog! I naturums hörsal möter du en två meter lång sötvattensgråsugga, gammelgäddan och andra fantastiska ”stor-kryp” och fiskar som elever i Nosabyskolans bild- och formklasser skapat.

Djurolympiad Tisdag-onsdag 27-28 oktober drop in kl 11-14 Kan du hoppa lika långt som en groda? Utmana några av våra svenska djur i en djurolympiad.

Utekul vid brasan Torsdag-fredag 29-30 oktober drop in kl 11-14 Bli naturdetektiv! Lös våra kluriga uppdrag och lär dig känna igen olika djurspår i naturen. Vi håller till vid brasan utanför naturum.

Back To Top
Translate »