USA:s ambassadör på besök i Vattenriket

I går besökte den amerikanske ambassadören Matthew W. Barzun Vattenriket. Han njöt av närheten till både stad och natur under båtturen på Helge å.


Vädret är på ett soligt humör och ambassadör Barzun njuter av att se staden och våtmarkerna glida förbi.
-Här finns inga murar mellan naturen och bostadsområdena, konstaterar han nöjt.

Miljöfrågorna ligger ambassadören varmt om hjärtat. I februari undertecknade han och näringsminister Maud Olofsson samarbetsavtalet ”Swedish American Green Alliance”, Saga. Samarbetet ska bland annat främja hållbar stadsutveckling.

-SAGA associerar till de nordiska sagorna och storytelling är viktigt i arbetet för ett hållbart samhälle. Här upptäckte Linné den gula blomman gullstånds redan 1749. Den berättelsen är viktig att föra vidare från generation till generation, säger Barzun.

Rent vatten till alla är en av världens miljöutmaningar. Och ett område som engagerar Barzun.
-Sverige är världsledande på bistånd utslaget på person och USA är det land som sammantaget ger mest pengar i världen. Om vi två världsledande nationer samarbetar kan det bli ett riktigt bra resultat.

Under båtturen på Helge å får han höra om arbetet med att restaurera strandängarna och om det snart färdiga naturum Vattenriket.
-Naturum blir porten till Vattenriket. På bara några minuter kommer folk ut i en miljö de inte trodde fanns. Det är helt fantastiskt! säger Karin Magntorn, naturumföreståndare.

Ambassadör Barzun blir imponerad av alla aktiviteter som kommer att finnas på naturum. Och bjuder på ett eget tips på ännu en vattenaktivitet.
-Stand upp paddle board. Jättebra motion i lagom tempo.

Back To Top
Translate »