Tre viktiga invigningar i Vattenriket

 23 Jul 2015
Under försommaren har vi invigt tre viktiga platser i Vattenriket. Vi har firat tre nya reservat på de unika sandmarkerna väster om Åhus. Besöksplats Forsakar har fått en utsiktsplattform med fantastisk vy över vattenfallet. Och fågeltornet på Äspet är renoverat och utrustat med gömsle.

Unika sandmarker med lång historia
Väster om Åhus ligger tre nya naturreservat på rad. De kommunala reservaten Sånnarna i söder och Horna Sandar i norr med statliga Horna grushåla mittemellan. Här skyddas unika sandmarker med en lång historia och en myllrande mångfald för framtiden.

På Nationella Biosfärdagen, den andra juni, hölls den högtidliga invigningen. Många gäster slöt upp och njöt av fina tal av Carina Wettemark, koordinator för Biosfärområde Kristianstads Vattenrike, länsöverdirektör Carl Älfvåg, kommunfullmäktiges ordförande Anna-Kerstin Larsson och kommundirektör Christel Jönsson.

Ett besök av Vattenrikets egen Carl von Linne, hästplöjning, fältvandring med biologen och sandmarksspecialisten Krister Larsson, spettkaka och kaffe fulländade kalaset.

Gömsle vid fågeltornet på Äspet
Ett 40-tal fågelskådare, entusiaster och Biosfärambassadörer trotsade det ostadiga vädret och kom till invigningen av det nya gömslet i naturreservatet Äspet den 13 maj. Det blev en härlig upplevelse med regnbågar, skärfläckor och intressant kunskap.

Ny vy över vattenfallet i Forsakar
Skiraste grönska och virvlar vatten. Försommaren är bästa tiden att njuta av Vattenrikets besöksplats Forsakar. Den 15 maj invigdes en ny utsiktsplattform som erbjuder en helt ny upplevelse av det mäktiga nedre vattenfallet.

 Naturreservatet är en av Vattenrikets besöksplatser och har lockat besökare från när och fjärran sedan förra seklets början. Under senare år har fallande träd i ravinen fått Länsstyrelsen, med ansvar för säkerheten, att avråda besökare från att gå på stigen nere i ravinen.

2012 började arbetet med att öka tillgängligheten vid ravinen. Trappor och stigar till det övre fallet byggdes om. Dessutom kläcktes idén om en helt ny upplevelse – en utsiktsplattform med vy över nedre vattenfallet snett från ovan. Länsstyrelsen i Skåne gav 720 000 kronor i bidrag till Kristianstads kommun och den 15 maj invigdes den nya attraktionen.

Invigningen bjöd på sägner och spel av näcken. Sedan visade spelmän vägen mot utsiktsplattformen där Pierre Månsson och Heléne Fritzon, kommunstyrelsen, invigde tillsammans med Carl Älfvåg, länsöverdirektör Länsstyrelsen Skåne.

Back To Top
Translate »