Pulken nominerat som Skånes bästa mötesplats

Vattenrikets besöksplats Pulken är nominerat som Skånes bästa mötesplats av tidskriften Magasinet Skåne. Mötesplats är ett passande epitet! Här möts tranvärdar, besökare, naturvårdare, lantbrukare och företag.

Magasinet Skåne utser varje år Skånes bästa i tio olika kategorier: restaurant, kafé, övernattning, kultur etc. I kategorin årets mötesplats har Utemuseum Pulken lyfts fram bredvid Bryggeriet Brewski i Helsingborg och Malmö saluhall.

Pulken är först och främst ett möte mellan människor och tranor. I månadsskiftet mars-april råder rena tranfesten i fågeltornet. Då mellanlandar tusentals tranor vid våtmarken Pulken på sin flytt mot häckningsplatserna längre norr ut.

Här vilar tranorna ut, äter och dansar. Till alla besökares stora glädje. I fjol kom hela 15 000 besökare från Skåne, Blekinge och Småland, men även Danmark och Tyskland till fågeltornet för att njuta av tranornas skådespel.

I fågeltornet samverkar Vattenriket med Nordöstra Skånes fågelklubb, Vattenrikets vänner och Naturskyddsföreningen. Pulken är en fin mötesplats mellan kommunen och föreningslivet.

Tillsammans informerar vi besökare om tranorna och Vattenrikets övriga fina natur och håller koll på antalet tranor. I år bemannar vi fågeltornet under det gemensamma namnet Tranvärdar.

Det är också en mötesplats mellan naturvården, lantbrukare och lokala företag. Här samarbetar Länsstyrelsen i Skåne med KLF om att mata tranorna på fältet intill fågeltornet – för att undvika skador på nysådda åkrar i bygden. Turistentreprenörerna nyttjar platsens infrastruktur för sina aktiviteter.

Vinnarna i Skånes bästa koras den 1 mars.
Text: Åsa Pearce
Foto: Patrik Olofsson

Back To Top
Translate »