Kulturpris till Vattenrikets skapare

I går fick Sven-Erik Magnusson ta emot kommunens kulturpris 2011. För att han ”med ett visionärt, nydanande och handfast kreativt sinne bidragit till att lyfta fram och presentera slumrande tillgångar i Kristianstads kommun”.


Sven-Erik Magnusson fick årets kulturpris på 50 000 kronor. Foto: Anna Mattisson.

Priserna delades ut på stadens födelsedag. I går, den 22 maj, firades Kristianstads 397:e  födelsedag. Solen sken över pristagare och stipendiater när Musikskolans Blåsvädret underhöll utanför konserthuset.

163 medarbetare och en förtroendevald tilldelades en minnesgåva som tack för 25 års tjänstgöring eller politiskt arbete inom kommunen.

Sedan var det dags för årets kulturpristagare, kulturstipendiater, miljöpristagare och byggnadsmiljöpristagare att ta emot sina priser av kommunfullmäktiges presidium. Däribland Sven-Erik Magnusson, skapare av och chef för Biosfärområde Kristianstads Vattenrike.

– Vattenriket handlar inte bara om naturen, hela landskapet är ju ett kulturlandskap format av människor. Modern vetenskap klassificerar världens ekosystemtjänster i fyra kategorier. Dit räknas de kulturella ekosystemtjänsterna där religiösa och estetiska värden är väsentliga delar, säger han.

I motiveringen skriver juryn att ”Biosfärområde Kristianstads Vattenrike väcker allt tydligare genklang i omvärlden och med det senaste tillskottet Naturum, som ett gyllene rede i vassen, har fått en både besökarvänlig och spektakulär symbol”.

Efter högtidligheterna väntade middag i Frimurarelogernas festvåning.

Back To Top
Translate »